Benefietconcert voor Israel in de Noorderkerk

Hineni-Symfonie-OrkestHet Hineni Symfonie Orkest geeft donderdag 12 mei een feestelijk benefietconcert voor Israël in de Noorderkerk, Noordermarkt 48 in Amsterdam, aanvang 20.00 uur. Op die dag wordt in Israël Onafhankelijkheidsdag (Jom Ha’atsmaoet) gevierd. Medewerking verleent het Amsterdams Synagogaal Koor. 

Onder leiding van chef-dirigent Lubertus Leutscher brengt het orkest voor de pauze populair-klassieke muziek, o.a. van Edward Grieg en Felix Mendelssohn, en na de pauze veel bekende Israëlische melodieën, waaronder Farwoz iz der Himl, Avinu Malkeinu en Hava Nagila. Het Hineni Symfonie Orkest bestaat voornamelijk uit professionele musici, die het Joodse volk en de staat Israël een warm hart toedragen. 

Sinds 2006 geeft het orkest concerten in binnen- en buitenland, en trad op in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam en het Jerusalem Theatre in Jeruzalem. ‘Hineni’ is Hebreeuws voor ‘hier ben ik’. Onder dit motto spelen de circa 50 leden van het orkest, dat voornamelijk uit professionele musici bestaat, pro Deo ten bate van het Hineni-centrum in Jeruzalem. De musici dragen het Joodse volk een warm hart toe. De organisatie Hineni biedt steun aan onder meer weeskinderen, kansarme jongeren, Holocaust-overlevenden en slachtoffers van terreur. Het centrum wordt geleid door Benjamin Philip uit Nederland en beschikt over een grote gaarkeuken, die dagelijks de allerarmsten in Jeruzalem van een gratis warme maaltijd voorziet.

Het Amsterdams Synagogaal Koor bestaat uit ongeveer vijftien zangers, een chazzan/solist en de dirigent, Ilia Belianko. Het koor is opgericht in 1985 en is erin geslaagd als volwaardig synagogekoor een centrale plaats in te nemen in de Joodse gemeenschap. Het gaf concerten in onder andere het Concertgebouw, was meermalen te zien op de Nederlandse tv en trad op voor leden van het Koninklijk Huis.

Toegangskaarten voor het concert kosten in de voorverkoop € 15,- en op de concertdatum € 17,50, kinderen t/m 12 jaar gratis. Kaarten online bestellen via www.hinenisymfonieorkest.nl. Op deze website zijn koor en orkest ook te zien en te horen. Kaarten in Amsterdam verkrijgbaar bij Pelgrim City Bookstore, Prins Hendrikkade 51; Wizo Gift Shop, A.J. Ernststraat 735a; Mouwes Koshere Delicatessen, Kastelenstraat 261; Davids Corner, Kastelenstraat 114.