Moslimleider uit Kenia wil vrede met Israel

Moslimleider Sheikh Juma Ngao uit Kenia wil vrede met IsraelSheikh Juma Ngao, voorzitter van de Nationale Islamitische Adviesraad van Kenia, bezocht afgelopen maand Israel. Hij hoopt op vrede met de Joodse staat maar zijn achterban is woedend over zijn bezoek. Het oostelijke deel van Kenia herbergt een omvangrijke Islamitische gemeenschap en de vredelievende sheikh is een van haar leiders. 

De Islamitische krant Kenya Muslims News schrijft dat de sheikh “een criminele apartheid staat heeft bezocht die duizenden Palestijnen heeft gedood, waaronder vrouwen en kinderen”. De sheikh heeft zijn bezoek verdedigd en stelt: “Profeet Mohammed, in de Koran, leert dat moslims conflicten moeten proberen op te lossen. De meeste Keniaanse islamitische geestelijken zijn huichelaars en onwetend over de islam. Hun jaloezie verblindt hen en voorkomt dat ze leren over de ware islam“. Sheikh Ngao voegde hier aan toe: “Saoedi-Arabië is verantwoordelijk voor de dood van moslims in Jemen. Betekent dit dat we niet naar Mekka mogen gaan voor de bedevaart?

Ngao reisde naar Israel af om overheidsfunctionarissen te ontmoeten, samen met negen prominente religieuze leiders en imams uit o.a. Zuid-Soedan, Zambia, Kameroen, Rwanda en Ethiopië. De reis was georganiseerd door de afdeling World Jewish and Interreligious Affairs Bureau van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft een speciale afdeling die zich bezig houdt met ontwikkelingshulp en samenwerking met Afrikaanse landen.

Eerder bezocht de Keniaanse president Kenyatta Jeruzalem om de reeds sterke economische, politieke en militaire banden te intensiveren en Netanyahu zal binnenkort diverse Afrikaanse landen aandoen.