Verstand van voetbal

Verstand van voetbal - Door: Leo GroentemanOntpannen kijkend naar Euro 2016 , gaan mijn gedachten terug naar het WK van 1966 met bekende namen zoals Eusebio, Geoff Hurst, Bobby Charlton, Uwe Seeler, Garrincha en Pele. Mijn Vader was een voetbalfan in hart en nieren, in tegenstelling tot zijn goede vriend Benno Waterman, directeur van de Dassenfabriek Lucky aan de Geldersekade, dus op een steenworp afstand van mijn Vader’s zaak aan de Nieuwe Hoogstraat.

Benno was een charmeur, goed gekleed en stond aan het hoofd van een luxe Atelier waar stropdassen, kamerjassen, zakdoeken enz. werden geproduceerd. Hij reed in een opvallende tweekleurige Studebaker, een prachtige Amerikaanse auto welke altijd veel bekijks trok. Benno hield niet van vloeken of schelden en corrigeerde mijn Vader altijd weer als deze iemand een ziekte wenste of voor klootzak of wietstok uitschold, Benno was een gentleman, hield weer van andere dingen, maar een kniesoor die daarover valt.

De telefoon rinkelde, mijn Vader nam op…..het was Benno. “Bartje je spreekt met Benno , luister je moet mij een groot plezier doen, ik zie en lees dat het grote voetbaltoernooi bezig is, maar je kent me……ik kijk niet en weet er niets vanaf en nou wil het geval dat ik morgen de landelijke inkopers van Vroom en Dreesman op de zaak krijg, dat zijn allemaal voetballiefhebbers, die gaan natuurlijk over het voetbal beginnen en dan sta ik met een mond vol tanden”. Adrem als mijn Vader was antwoordde deze meteen met : “dan ga je het toch over neuken hebben met ze”. Benno antwoordde: “neem mij nou even serieus, zou je voor mij een lijstje kunnen maken met daarop een aantal landen die meedoen en de namen van belangrijke en beste spelers, dan kan ik daarover meepraten met ze en dan sta ik niet in mijn hemd “. Mijn Vader vertelde hem dat dat wel in orde zou komen en dat hij zich geen zorgen hoefde te maken, Benno zou het briefje dan de volgende ochtend laten ophalen.

Zes inkopers van het grote concern zaten aan de koffie in het statige kantoor van Benno, het briefje van mijn Vader lag op Benno’s schoot en ja hoor……na enkele minuten kwam het gesprek op het grote voetbalgebeuren. Wat Benno niet wist, is dat mijn Vader ( Benno had het kunnen weten, mijn Vader kennende) de namen van een aantal landen welke helemaal niet meededen had opgeschreven en de bekende en beste voetballers hadden namen waarvan nog nooit iemand in de hele wereld had gehoord zoals : Montecula, Eviadarra, Rumsteiner, Blechhafen en anderen. Een van de inkopers zei: “wat een voetballer he, Meneer Waterman….die Garrincha en die kopbal op de lat van Bobby Charlton, heeft u het gezien”.

Benno schraapte zijn keel en zei vol trots met zijn op papier gezette kennis: “ja, geweldig….ik vind Groenland heel sterk en volgens mij maken de Indonesiers ook een kans. Het werd even stil, de inkopers keken Benno aan en hij vervolgde: “ die Rumsteiner is een geweldenaar en die Vazieljev is een talent”. Het werd even stil en de consternatie was groot, een van de inkopers vertelde Benno dat Groenland en Indonesie helemaal niet meededen en dat ze van de genoemde voetbalgrootheden nog nooit hadden gehoord. Er ging een belletje rinkelen bij Benno, hij kon wel door de grond zakken, hij dacht: “ hoe stom kon ik zijn om juist aan Bartje te vragen mij met dit te helpen…..”.

Het enige wat Benno nog kon redden is gewoon de waarheid te vertellen en dat deed hij ook: “……..totaal geen verstand en interesse in voetbal, dus ik wou met jullie meepraten en toen heb ik het aan een vriend gevraagd en nu sta ik dus voor Jan met de korte achternaam”. Grote hilariteit bij de inkopers, wat een grap en wat een slachtoffer was die Meneer Waterman………..ze vonden het prachtig.

De volgende ochtend liep Benno de zaak van mijn Vader binnen, mijn Vader dacht die spreekt nooit meer met me, maar het pakte anders uit Benno zei: “ wat ben je toch een verschrikkelijk mens, maar ik hou van je…….. ze hebben gelachen en ik heb een order gehad als nooit tevoren….…. het maakt mijn hele seizoen goed…. we gaan Zaterdagavond met z’n vieren eten bij Dikker en Thijs, ik trakteer…….”. En zo geschiedde….om je brood te verdienen hoef je niet overal verstand van te hebben, zoals de Amerikanen zeggen: “It is not what you know…….it is who you know”.

Advertentie (4)