Kamervragen VNL over terreurdreiging tegen Amsterdamse synagoge

Foto beveiliging synagogeEen bericht in De Telegraaf over een geheim politiedossier waaruit moet blijken dat een Nederlandse jihadistische groepering een bomaanslag op een synagoge in Amsterdam-Zuid heeft beraamd, heeft niet veel ophef veroorzaakt. De Kamerleden Van Klaveren en Bontes (VNL) stelden hierover afgelopen zaterdag schriftelijke vragen aan minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur.

De terreurdreiging

Uit het geheime politiedossier blijkt dat bestuursleden van de Amsterdamse Arrayan-moskee in beeld zijn bij de Nederlandse veiligheidsdiensten in verband met radicalisering en jihadisme. Een regelmatige bezoeker van de moskee, een ‘Marokkaanse veertiger’ met ‘grote kennis van de islam en een witte Audi A4’, blijkt door het Team Criminele Inlichtingen (TCI) nauwlettend in de gaten te worden gehouden. Het TCI heeft aanwijzingen dat hij de leiding heeft over een terreurcel die een aanslag op een synagoge aan het voorbereiden was. De aanslag had volgens het TCI moeten plaatsvinden rond de afgelopen jaarwisseling en zou onderdeel zijn van een nog grotere terroristische actie. De politie heeft inmiddels meerdere verdachten aangehouden.

Beveiliging

Eerder deze maand hebben prominenten uit de Joodse gemeenschap hun zorgen geuit over het plan van de Gemeente Amsterdam om de permanente politieposten voor Joodse scholen en synagogen te verwijderen. Volgens de Amsterdamse burgemeester Van der Laan wilde de gemeente de politieposten vervangen door hightech beveiligingscamera’s, ondanks dat het dreigingsniveau niet was afgenomen. De extra beveiliging bij de Joodse instellingen werd destijds geplaatst naar aanleiding van de recente aanslagen op Joodse doelen in onder meer Frankrijk, België en Denemarken. De Amsterdamse Joodse gemeenschap is van mening dat de politieposten juist wel bijdragen aan de veiligheid, omdat de politieposten een preventieve werking zouden hebben. CIDI-voorzitter Ronnie Eisenmann zei destijds dat de ‘huisjes’ in ieder geval de indruk geven dat er ‘bewaakt en beveiligd wordt’.

Kamervragen

Van Klaveren en Bontes spreken hun zorgen uit over het besluit van de gemeente Amsterdam over de politieposten, juist nu er een expliciete dreiging is dat ‘islamitische terroristen’ deze instellingen als doelwit hebben gekozen. Ze willen in dat verband weten of er contact is opgenomen met de betreffende synagoge. Voorts vragen de VNL-Kamerleden de minister of hij “bereid is de gemeente Amsterdam te manen om behalve op camera-toezicht, ook te blijven inzetten op politieposten bij de beveiliging van joodse instellingen, en dus in te zetten op een ‘en-en-benadering’ in plaats van ‘of-of’”.

Bron: CIDI

Advertentie (4)