“Als jij Israël boycot, dan boycot New York jou”

Staat New York boycot alle bedrijven die Israel op enig manier boycot of desinvesteringen doet in IsraelDe Amerikaanse staat New York heeft een lijst gepubliceerd van 13 bedrijven die zich schuldig zouden maken aan tegen Israel gerichte boycot-, desinvesterings- en sanctieactiviteiten. 

Op de lijst ‘Institutions or Companies Determined to participate in Boycott, Divestment, or Sanctions Activity Targeting Israel’ staan ook Nederlandse bedrijven:

  • ASN Bank NV
  • Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV
  • Triodos bank
  • Waterbedrijf Vitens NV

Haskoning, dat ook een kantoor heeft in Israel, heeft zich in 2013 op aanwijzing van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken uit een project in Jeruzalem teruggetrokken.

Op de lijst ontbreekt het pensioenfonds PGGM, dat in 2014 zijn investeringen uit Israel terugtrok.

Op 15 juni 2016 ondertekende de Gouverneur van New York, Andrew Cuomo, een ‘executive order’ waarin hij bedrijven die Israel boycotten zelf een boycot in het vooruitzicht stelt. In dat kader verplichtte de gouverneur zichzelf om binnen 180 dagen een zwarte lijst op te laten stellen met bedrijven die Israel boycotten.

Vanaf de publicatiedatum van de zwarte lijst hebben de daarin genoemde bedrijven 90 dagen de tijd om te bewijzen dat zij zich niet aan boycotacties tegen Israel schuldig maken. Als zij dat niet willen of kunnen, zullen zij vanaf dat moment door een volledige boycot van de Staat New York getroffen worden.

New York is de eerste staat die deze stap neemt. In de meeste andere Amerikaanse staten worden vergelijkbare maatregelen voorbereid tegen bedrijven die de Joodse staat boycotten.

Het CIDI heeft aangekondigt dat zij scherp in de gaten zullen houden welke Nederlandse bedrijven tot BDS-activiteiten overgaan. Het CIDI zal niet aarzelen deze bedrijven publiekelijk ter verantwoording te roepen en breed aandacht voor hun handelen, ook bij de Amerikaanse autoriteiten, te vragen.

Advertentie (4)