Rechtse Zweden dumpen Jodenhaatster

ddee41

Een volksvertegenwoordigster van een fel-rechtse politieke partij in Zweden is ontslagen naar aanleiding van uitlatingen met een antisemitisch karakter die de vrouw eerder dit jaar deed. De tegen immigratie gerichte Zweden-Democraten (Sverigedemokraterna / SD) verklaarde gisteren dat Anna Hagwall daarmee “de reputatie van de partij schade heeft berokkend”.

Naar eigen zeggen streed de politieke club “jarenlang tegen antisemitische tendensen en complottheorieën in de samenleving”. Het resultaat van deze inspanningen is “geschaad door de opmerkingen van Hagwall, evenals de partijreputatie”, aldus partijleider Jimmie Åkesson in een schriftelijke verklaring aan media.

Hagwall ging in oktober tekeer tegen de Bonnier Groep, het grootste mediabedrijf van Zweden. Volgens haar heeft de onderneming te veel grip op de berichtgeving in het Scandinavische land. In haar tirade eiste de Jodenhaatster een verbod op “etnische groepen” die meer dan 5 procent van het nationale media-aanbod bezitten. Ook wil ze dat overheidssubsidies voortaan niet meer kunnen belanden bij de imposante krantenuitgever, die met titels als Expressen, Dagens Nyheter en het financiële dagblad Dagens Industri circa 25 procent van de Zweedse markt voor dagbladen controleert. Volgens lokale media ontvangen kranten van de Bonnier Groep overigens geen directe staatssubsidies.

Hagwall blijft zitten

Zweden-Democraten eist naar aanleiding van de affaire dat Hagwall haar plek in het parlement opgeeft. De vrouw, die ook van buiten de partij zware kritiek incasseerde, peinst daar echter niet over.

Bonnier Groep geworteld in boekverkoop en bibliotheken

Oprichter van het bedrijf Gerhard Bonnier was een Jood met Tsjechische voorouders. De man, die leefde van 1778 tot 1862, startte de onderneming als boekverkoper in de Deense hoofdstad Kopenhagen, schrijft Wiki. Zijn zoon Adolf breidde het familiebedrijf uit naar Zweden. Daar stichtte hij bibliotheken in Göteborg en Stockholm en werd samen met zijn twee jongere broers langzaamaan ook actief in massamedia.

(foto’s bovenaan via Wikicommons en Fickr)

Advertentie (4)