Rabbijnen: ‘Polygamie is oké’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Israël krijgen jaarlijks tientallen Joods-orthodoxe mannen toestemming van met het rabbinaat verbonden rabbijnen om een tweede vrouw te huwen, een praktijk die in strijd is met de Israëlische wetgeving. Desalniettemin zou een netwerk van vrome religieuze voorlieden deze zogeheten polygamie zelfs actief stimuleren.

Volgens de rabbijnen verhindert de veelwijverij dat vrouwen single blijven en komen er zo ook meer Joodse baby’s, wat goed is in de ‘demografische race’ tegen de Arabische moslims in Israël, schrijft The Times of Israel op basis van een onthullende documentaire van Channel 10.

Op hun website claimen de rabbijnen, wier organisatie ‘Het Complete Joodse Huis’ heet, dat zij rabbinale uitspraken inzake de polygamie van de laatste 800 jaar bestudeerd hebben. Ook faciliteert de club huiselijke bijeenkomsten waar koppeltjes en potentiële tweede echtgenotes elkaar kunnen ontmoeten. De single vrouwen zouden hoofdzakelijk afkomstig zijn uit milieu’s die niet Joods-orthodox zijn en voegden zich pas later in hun levens bij deze religieuze subcultuur.

Om bewijsmateriaal te vergaren, gebruikten de journalisten van Channel 10 onder meer een verborgen camera. Het proces om een tweede vrouw te kunnen trouwen kost volgens hun bevindingen ongeveer een jaar en verloopt via een tweetal rabbinale rechtbanken, waaronder het Opperrabbinaat.

Achtergrond 

In de Halacha (Joodse wetten) is polyandrie, ofwel een vrouw met meerdere mannen, strikt verboden. Polygamie wordt – onder bepaalde voorwaarden – wél als koosjer beschouwd, mede omdat Bijbelfiguren zoals Abraham en Jacob er diverse echtgenotes op nahielden. De praktijk werd echter al zo’n 1.500 jaar geleden ontmoedigd door rabbijnen en een half millennium later door hen zelfs in de ban gedaan, iets dat zowel de Asjkenazische als de Sefardische gemeenschappen in meerderheid accepteerden.

‘Polygamie-verbod = discriminatie’ 

Een woordvoerder van ‘Het Complete Joodse Huis’ noemt de wetgeving die polygamie bij Joodse Israëliërs verbiedt “discriminerend”. Volgens de man treden de autoriteiten namelijk niet op tegen Israëlische moslims als zij veelwijverij praktiseren. Sinds 1977 is het verschijnsel bij wet verboden. Het kwam vooral voor bij Joodse immigranten uit Jemen.

(foto boven is van een willekeurig Joods huwelijk)

Advertentie (4)