Republikeinen gaan VN-actie veroordelen

Girl Scouts visit the Utah State Legislature

In beide huizen van het Amerikaanse Congres zijn Republikeinse volksvertegenwoordigers bezig met het voorbereiden van resoluties die de recente stemmingen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) tegen Israël afkeuren. Leiders van de Republikeinen zouden ook broeden op maatregelen om de volkenrechtelijke organisatie mee te straffen.

De resoluties van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, die samen het Congres vormen, zijn niet-bindende documenten waarmee beide kamers hun mening kunnen vastleggen. Volgens The Jerusalem Post worden de Republikeinen in hun plan gesteund door veel Democratische afgevaardigden en senatoren. Met de resoluties hoopt de Grand Old Party een door beide partijen gedeelde afkeuring van de VN-acties te bewerkstelligen.

Afgelopen week veroordeelde de VN-Veiligheidsraad (VR) het nederzettingenbeleid van Israël, waaronder de continuering van bouwactiviteiten in de oostelijke delen van hoofdstad Jeruzalem. De Amerikaanse president Barack Obama sprak geen veto uit maar onthield zich van stemmen, waardoor de VN-resolutie werd aangenomen.

Uit protest hiertegen willen de Republikeinen onder aanvoering van Dennis Ross (Florida) en Jerry Moran (Kansas) binnen enkele weken resoluties indienen om de VN-acties te veroordelen. Ook probeert de GOP nieuwe wetgeving te lanceren waarmee de VS kan korten op Amerikaanse bijdragen aan de landenorganisatie.

Verwacht wordt dat Rex Tillerson, die door de aankomende president Donald Trump (R) is aangewezen om het Amerikaanse buitenlands beleid vorm te geven, zal worden ondervraagd over dit thema tijdens de inaugurele hoorzittingen.

Advertentie (4)