Vrouwengroepen woest om vrijlating Katsav

TAS19: MOSCOW, RUSSIA. JANUARY 23. President of Russia Vladimir Putin (R) and Israeli President Moshe Katsav (L) answering journalists' questions during the press-coference, they held on Tuesday after their talks at broad format in Moscow . (ITAR-TASS photo/ Sergei Velichkin and Vladimir Rodionov). ----- ???30 ??????, ??????. 23 ??????. ????????? ?????? ???????? ????? (?? ???????? ????? ??????) ? ????????? ??????? ???? ????? (?????) ????????? ?? ?????????? ?????-??????????? ?? ????????? ???????????. ???? ?????? ????????? ? ????????? ????????? (????-????)

De vervroegde invrijheidstelling van de Israëlische ex-president Moshe Katsav, die vastzat voor verkrachting, heeft geleid tot boze reacties bij vrouwenactivisten en vrouwelijke parlementsleden. Het besluit tot vrijlating van het voormalige staatshoofd werd gisteren genomen door een speciale commissie. Katsav heeft vijf van de zeven jaren celstraf waartoe hij was veroordeeld uitgezeten.

Het Vrouwennetwerk van Israël reageerde met een woeste persverklaring, schrijft The Jerusalem Post. “Het is onbegrijpelijk dat een man die jarenlang zo veel vrouwen pijn heeft gedaan, terwijl hij misbruik maakte van zijn positie en zijn macht en die nooit enig berouw toonde voor zijn daden, nu wordt beloond … in de vorm van vervroegde invrijheidstelling. De vrijlating van Katsav zendt een kille boodschap aan andere slachtoffers van seksueel geweld”, aldus de verklaring.

Volgens de vrouwengroep “moet de Israëlische justitie zich aan de zijde van de slachtoffers scharen en het schandalige vrijlatingsbesluit van de commissie aanvechten”.

Ook was er zware kritiek van drie vrouwelijke parlementariërs van de politieke partij Meretz. De vrijlatingscommissie “negeerde het publieke belang en zendt het gevaarlijke signaal dat je vrouwen schade kan toebrengen en er makkelijk mee wegkomt, zeker als je over connecties beschikt”, aldus volksvertegenwoordigers Zehava Gal- On, Michal Rozin en Tamar Zandberg. Ze noemden het commissiebesluit “laf en vervuild” en een gevolg van “manipulaties”. “Katsav gebruikte z’n politieke macht om te verkrachten en om vervroegd uit zijn cel te worden vrijgelaten. Niets zal de ‘straf’ van deze vrouwen verkorten, de commissie kent geen genade voor hen en heeft evenmin een op maat gemaakt rehabilitatieprogramma voor ze.”

De beschuldigingen tegen Katsav startten in 2006. Vijf jaar later werd hij voor diverse verkrachtingen en aanrandingen veroordeeld.

Advertentie (4)