Israël bestrijdt ophitsing na doodslag-vonnis

israel-soldaat-militair-doodslag

De veroordeling van een Israëlische militair voor het doodschieten van een gewonde Palestijnse terrorist, heeft geleid tot boze reacties en zelfs tot ernstige bedreigingen. Zo riepen demonstranten woensdag bij de rechtszaak dat legerleider luitenant generaal Gadi Eizenkot ‘zijn leven niet zeker’ was. Naar aanleiding van de dreigementen heeft het openbaar ministerie een onderzoek aangekondigd.

“Ophitsende commentaren worden niet geaccepteerd. Niet tegen rechters, niet tegen officieren van het IDF en evenmin tegen andere functionarissen van het rechtssysteem of in het algemeen. Het justitieel apparaat zal ferm en compromisloos optreden inzake oproepen tot opruiing richting geweld en racisme”, aldus staatssecretaris van Justitie Avichai Mendelblit.

Het zes maanden durende proces tegen de betrokken soldaat, sergeant Elor Azaria, werd gevoerd bij de Militaire Rechtbank van Kirya, waar zo’n 250 rechtse betogers zich hadden verzameld. “Gadi, Gadi, kijk uit: Rabin is op zoek naar een vriend”, riepen ze volgens Israël Hayom naar de legerchef, met een morbide verwijzing naar de in 1995 vermoorde premier Yitzhak Rabin. Ook bedreigden de demonstranten diverse rechters in de zaak, waardoor zij nu speciale militaire bescherming krijgen.

Rechters: ‘Doodslag’

Het doodschieten van de geneutraliseerde Palestijnse aanvaller maart vorig jaar in Hebron door Azaria komt neer op doodslag, zo oordeelde de krijgsraad deze week. Het gedrag van de militair was bovendien “niet passend bij zijn functie”. Videobeelden van de schietpartij veroorzaakten ophef in zowel Israël als daarbuiten.

‘Dreigementen horen niet in beschaafd land’

In een opmerkelijke stap heeft het Israëlische hooggerechtshof gisteren zijn steun uitgesproken aan de krijgsraad. Het hof gaf aan “niet aan de zijlijn te kunnen blijven staan, in het licht van de ongelimiteerde aanvallen en gezien de bedreigingen aan het adres van de militaire rechters. Het militair rechtssysteem is een onafhankelijk juridisch instituut en de legale manieren om zijn vonnissen aan te vechten zijn in de wet bepaald.” De acties tijdens het protest “horen niet thuis in een beschaafde maatschappij”, aldus het hof.

Vervolg rechtszaak

Azaria kan voor de beschieting in Hebron maximaal 20 jaar celstraf krijgen. Op 15 januari hoort hij zijn straf.

Advertentie (4)