‘Knesset, zeg niet dat in Europa geen plek voor Joden is’

charliekosher

Europese leden van Joodse studentenorganisaties hebben Israëlische functionarissen in Jeruzalem gevraagd of ze willen ophouden met beweren dat er voor de Joden ‘geen toekomst is’ in Europa.

“Wij zijn de generatie die opgroeide achter kogelvrij glas”, zei Benny Fischer, president van de Europese tak van de Wereldunie van Joodse Studenten (WUJS), gisteren in de Knesset. “Maar wij zijn niet allemaal van plan te vertrekken, en als mensen constant roepen dat er geen toekomst is voor Joden in Europa, is dat niet slechts patroniserend maar ook nog eens zinloos. We hebben een eeuwenlange geschiedenis in de landen waar we wonen”, voegde Fischer daaraan toe, “en zoveel als wij de staat Israël nodig hebben, zo heeft Israël soms ook de diaspora nodig.”

In het kader van een congres van de WUJS bezochten studenten uit diverse landen van Europa de Knesset-commissie voor Immigratie, Adsorptie en Diaspora, schrijft JPost.

Situatie in Frankrijk

Fischer kreeg bijval van Noemie Madar, afgevaardigde van de Frans-Joodse Studentenunie. “Als wordt beweerd dat er geen plek is voor joden in Frankrijk, dan zijn we het daarmee oneens”, aldus de Française. Volgens Madar moet emigratie naar Israël ontstaan “vanuit een plek van verlangen en niet vanuit een plek van angst”.

De vrouw benadrukte dat het antisemitisme in Frankrijk was gedaald in het afgelopen jaar. Sinds de terroristische aanslagen in Parijs in november 2015 ervaren joden bovendien dat zij “niet langer alleen staan maar deel uitmaken van de familiefoto”, aldus Madar.

BDS

Fischer sprak ook nog over de anti-Israëlische activisten van BDS, dat staat voor ‘Boycott, Divestment, Sanctions’. Die club weet nieuwe mensen te lokken door het imago van vredesactivisme dat BDS uitstraalt, meent hij. “Zij spreken over vrede, wij over de oorlog tegen BDS.”

Volgens Fischer valt met zo’n 80 procent van de BDS-activisten echter best te praten en kan discussie nut opleveren. “Niet elke BDS-supporter is een antisemiet”, zegt hij, “maar de kern van de ideologie van BDS is wél antisemitisch.”

Advertentie (4)