Israël wil Syrische vluchtelingen toelaten

Syrische vluchtelingenIsraël is bereid honderd Syrische weeskinderen als vluchteling op te nemen. Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri van de ultra-orthodoxe Shas partij heeft daar volgens de Israëlische televisiezender Channel 10 een besluit over genomen. Het is de eerste keer sinds het begin van de burgeroorlog in het buurland dat de Joodse staat officieel Syrische vluchtelingen zal toelaten.

In het plan staat dat de kinderen een tijdelijk verblijfsvergunning krijgen, maar geen Israëlisch paspoort. De vluchtelingen worden vooral in gezinnen van Israëlische Arabieren ondergebracht, zodat de vluchtelingen zich veiliger voelen in de Joodse staat, welke officieel in staat van oorlog is met hun geboorteland Syrië. Na vier jaar wordt de voorlopige verblijfsvergunning omgezet in een permanente. Als in een later stadium ouders of broers en zussen van de wezen worden gevonden, zal Israël die ook opnemen.

Het plan moet nog de goedkeuring krijgen van het kabinet voor het ingaat. Een aantal rechtse partijen zijn geen voorstander van het plan, omdat zij geen vluchtelingen wensen op te nemen uit vijandelijke staten. Daarnaast vragen vele zich in Israël af, waarom andere Arabische landen geen vluchtelingen opnemen.

Afgelopen jaren heeft Israël meer dan 2500 Syrische gewonden behandeld, deels in speciaal doorvoor opgezette militaire ziekenhuizen aan de grens met Syrië op de Israëlische Golanhoogvlakte.