Knallend bar mitswa feest in het Amstel Hotel

Bar Mitsva zoon Sabah Nissan
Drake op het Bar Mitsva feest van Sabah Nissan’s zoon in Amsterdam

De dertienjarige Noah Nissan moet vannacht het feest van zijn nog jonge leven hebben gehad in het Amstel Hotel. Er was vuurwerk, acteur Jamie Foxx kwam een glas champagne drinken en de wereldberoemde Canadese rapper Drake verzorgde een optreden.

Het luxueuze hotel was afgehuurd voor een bar mitswa feest waar werkelijk alles uit de kast was getrokken om het een onvergetelijke avond te maken, schrijft At5 vandaag op haar website. Zo waren er ook bekende namen van eigen bodem: Najib Amhali, Sunnery James, Ryan Marciano en Lange Frans. Op het bar mitsva feest van zijn oudste broer in 2014 trad dj Martin Garrix op.

Sabah Nissan
Danny de Munk en Sabah Nissan

De bar mitswa jongen is de zoon van de omstreden zakenman Sabah Nissan, één van Amsterdams meest vermogende inwoners. De voormalige coffeeshophouder bezit een imperium van vastgoed, hotels en horecagelegenheden in binnen- en buitenland.

Video van het Bar Mitsva feest van Joshua Nissan in 2014, de oudste zoon van Nissan, eveneens in het Amstel Hotel.

Wie is Sabah Nissan?

Eind jaren zeventig vluchtte de inmiddels selfmade miljonair Sabah Nissan, wiens moedertaal het Arabisch is, als kind met zijn ouders en zijn broer – Joodse Irakezen – van Bagdad naar Nederland. Joden vormden een minderheid in Irak en werden onder het regime van Saddam Hoessein vervolgd.

Aangekomen in Amsterdam werd het gezin door het Joods Maatschappelijk Werk, de landelijke welzijnsorganisatie van Joods Nederland, eerst een half jaar ondergebracht in het Museum Hotel. “Toen wist ik al: op een dag is dit hotel van mij,” zegt Sabah Nissan in een interview met Het Parool. “Voor ons is dit natuurlijk altijd een speciale plek gebleven.”

Video-uitnodiging van Sabah’s oudste zoon in 2014, waarin hij samen met Lange Frans rapt.

 

De Joodse vluchteling uit Irak heeft in de jaren ’80 zijn eerste centen verdiend als eigenaar van coffeeshop Betty Boop aan de Nieuwezijdskolk.

De ondernemer is onder meer bekend van (voormalig) naaktcafé Teasers op het Damrak (inmiddels op last van de gemeente geen naaktcafé meer) en het Museum Hotel, op de hoek van de chique PC Hooftstraat en de Stadhouderskade.

Nissan kocht het hotel voor €15 miljoen met financiering van de ING en restaureerde het tot bouwval verworden pand. Het hotel telt nu 190 kamers en wordt geëxploiteerd door European Hotel Management; het vastgoed is nog steeds eigendom van Nissan. De zakenman bouwt momenteel een luxe hotel aan de Baambrugse Zuwe, aan de Vinkeveense plassen.

Irak herbergde een van de oudste Joodse gemeenschap ter wereld. In 1947 woonden er ruim 150,000 Joden in het door oorlog geteisterde land. Momenteel wordt het aantal geschat op minder dan 10.

Als gevolg van het anti-Joodse klimaat dat opkwam in de jaren ’40 in Irak, onder leiding van de pro-Nazi regering van Rashid Ali al-Kaylani, is vrijwel de gehele Joodse gemeenschap het Arabische land ontvlucht.

Hoofdzakelijk gevlucht maar Israël, kwamen kleinere groepen naar Europa, de Verenigde Staten en Australië. Vele tientallen Irakees-Joodse families vestigden zich in Amsterdam. Voor de exodus uit Irak was circa 30% van de inwoners van Bagdad Joods.

Update: Bar mitswa jongen Noah Nissan bij RTL Boulevard

pic.twitter.com/nue31px6fD