Speech Trump verheugt Joodse organisaties

Donald_Trump_israelDe inaugurele rede van Donald Trump is bij Joodse organisaties in goede aarde gevallen. Het belang dat de nieuwe Amerikaanse president gisteren zei te hechten aan de veiligheid van de staat Israël en andere Joodse belangen werd met applaus ontvangen door onder meer de Conferentie van Presidenten van Grote Joodse Organisaties.

“Wij verwelkomen president Trump zijn erkenning van de noodzaak tot het genezen van de scheidslijnen in ons land, om de levens van alle Amerikanen te verbeteren, om allianties te versterken en onze veiligheid te vergroten”, aldus een verklaring van de Joodse club. “We zien uit naar samenwerking met president Trump en z’n regering om de speciale historische band zoals die bestaat tussen Israël en de Verenigde Staten te verdiepen, het aanscherpen van de veiligheid van de Joodse staat en haar volk en andere thema’s die van cruciaal belang zijn voor de Amerikaans-Joodse gemeenschap.”

Jewish Telegraphic Agency (JTA) plaatst daar wel de kanttekening bij dat Trump in zijn speech weliswaar beloofde “oude allianties te versterken en nieuwe te vormen”, maar tevens aan leek te sturen op een isolationistische koers. “Enerzijds subsidieert de VS de legers van andere landen maar anderzijds verwaarloost het haar eigen defensie”, aldus de nieuwe POTUS. Trump: “We verdedigden de grenzen van andere landen maar weigerden die van onszelf te beschermen, en besteedden miljarden dollars overzee terwijl de Amerikaanse infrastructuur in een staat van verval en verrotting verkeert.”

Rabbijn Marvin Hier spreekt zegening uit bij de inauguratie van President Trump:

De rechts-georiënteerde Zionistische Organisatie van Amerika (ZOA), waarvan de leiders herhaaldelijk hun steun aan Trump uitspraken, feliciteerde hem met het “initiëren van een groots nieuw tijdperk van de Verenigde Staten van Amerika.” Ook waren de zionisten blij dat de Amerikaan in zijn toespraak een vaak door joden gebruikte passage uit de Bijbel (psalm 133) aanhaalde. “De Bijbel vertelt ons hoe goed en plezierig het is wanneer Gods mensen samenleven in eenheid”, had Trump gezegd. Zoa was tevens vol lof over Trumps aankondiging dat hij “de gesel van de radicale islam zal elimineren”.

Advertentie (4)