Tel Aviv: duizenden Israëliërs eisen legale wiet

wiet-israel-softdrugs

Tel Aviv beleefde vannacht een grootschalige betoging voor het volledig legaliseren van cannabis. Duizenden Israëliërs, onder wie twee parlementsleden, drongen bij de regering aan op maatregelen die verder gaan dan de onlangs aangekondigde decriminalisering van de wiet.

Volgens The Times of Israël hadden zich voor het protest op het Rabin Plein ongeveer 3.000 tot 5.000 mensen verzameld. De decriminalisatie van wiet, die erop neerkomt dat betrapte gebruikers voortaan met een bestuurlijke boete heengezonden worden in plaats van strafrechtelijk vervolgd, moest volgens de betogers stevig in de wet verankerd, zo eisten ze van minister Gilad Erdan (Binnenlandse Veiligheid). Sommige aanwezigen vroegen de regering zelfs om de markt voor softdrugs te reguleren om torenhoge prijzen te voorkomen.

Bij de demonstratie hielden twee leden van de Knesset, het parlement van Israël, een toespraak.

Sharren Haskel van regeringspartij Likud verwees in haar speech naar de wetswijzigingen die Erdan vorige maand aankondigde. “In het begin lachten ze ons uit en werden we gekleineerd”, zei ze, “maar uiteindelijk wonnen we. Zolang ik in de Knesset zit zal ik doorgaan met het bepleiten van volledige decriminalisering”, aldus de vrouw.

Tamar Zandberg, van de oppositionele partij Meretz, verklaarde dat het uit het strafrecht halen van wietgebruik neerkomt op een “campagne voor de volksgezondheid, voor de kwaliteit van het leven”.

Een andere spreker was Oren Leibovich, redacteur van het online magazine Cannabis. “Ik roep de overheid op te erkennen dat het consumeren van wiet geen strafrechtelijk of bestuurlijk delict is. Overal is tabak en in elk klaslokaal is ritalin, maar er is niemand die dat probeert tegen te gaan,” zei hij. Leibovich wees er in zijn pleidooi op dat een regulering van de softdrugsmarkt de overheid veel extra inkomsten via belastingen zal opleveren.

Advertentie (4)