Het verhaal van holocaust-overlever Henny Dormits. Verteld door kleinzoon Benjamin.

Ruim 107.000 Nederlandse Joden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland naar concentratiekampen gedeporteerd. Meer dan honderduizend kwamen nooit meer thuis. Van hen overleefden slechts 5000 de oorlog en die waren zwaar getraumatiseerd.

In de NOS-special “De oorlog van mijn oma: kleinkinderen over de Holocaust” wordt het verhaal van zes slachtoffers verteld door hun kleinkinderen. Deze week publiceren wij het verhaal van holocaust-overlever Henny Dormits, verteld door haar 32-jarige kleinzoon Benjamin Gotlieb uit Amstelveen.

Henny Dormits: “Dooppapieren redden mijn leven”

Het verhaal van holocaust-overlever Henny Dormits. Verteld door kleinzoon Benjamin.
Moeder Janny, vader Wolf Jacob, Henny en zus Lilly

Henny is op 29 juli 1929 in Den Haag geboren. Haar vader regelt kort voor de oorlog valse dooppapieren die Henny en haar familie in leven houden.

Het gezin Dormits wordt in Zwitserland bevrijd. Henny, haar zus en haar ouders blijken de enige vier overlevenden van de familie. Vijfenzestig familieleden komen om tijdens Jodenvervolging. Alle nichtjes, neefjes, ooms, tantes, grootmoeder en grootvader zijn vergast in Sobibor

Een belangrijke vrouw binnen de familie Dormits was tante Bap. Een kindermeisjes dat drie generaties mee hielp opvoeden. Zo zorgt ze voor Henny en later ook voor kleinzzon Benjamin. Henny is 87 jaar en woont in Den Haag.

Advertentie (4)