Abou Jahjah spreker omstreden Palestijnse conferentie Rotterdam

 

Dyab Abou Jahjah zal één van de sprekers op de omstreden conferentie zijn.
Dyab Abou Jahjah zal één van de sprekers op de omstreden conferentie zijn.

De Libanees-Belgische schrijver Dyad Abou Jahjah heeft op zijn Facebookprofiel aangekondigd dat hij op een Palestijnse conferentie genaamd Palestinians in Europe zal spreken. Het omstreden congres zal op 15 april in Rotterdam worden gehouden. In zijn aankondiging uitte hij kritiek op de Nederlandse politiek. Deze zouden gebukt zijn onder de “propagandisten van ‘Israël’” en bang zijn om als “antisemiet te worden afgeschilderd”. Zelf zal Jahjah “met trots” spreken op de “eervolle samenkomst”.

Jahjah kondigt zijn rol als spreker op de conferentie als volgt aan op zijn Facebook: “Geen enkele verkozene van een politieke partij in Nederland is tot nu toe bereid gevonden om op deze conferentie te spreken. Geen enkele! Allemaal zitten ze te bibberen van de angst om als antisemiet afgeschilderd te worden door de propagandisten van ‘Israel’ [sic]. Dit zal niet vergeten worden. Ik zal met trots een van de sprekers zijn op deze eervole [sic] samenkomst.”

De schrijver staat bekend om zijn ongenuanceerde mening over het Israëlische-Palestijnse conflict. Eerder dit jaar werd hij ontslagen als columnist bij de Belgische krant De Standaard vanwege een facebookbericht waar hij een aanslag in Jeruzalem, waar vier Israëlische soldaten omkwamen, legitimeerde. De zelfbenoemde antizionist noemde zijn uitspraak op Twitter een daad van verzet.

Hamasconferentie
De conferentie in Rotterdam zou banden hebben met de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, zo menen het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het weekblad NIW. Zij baseren zich op onder anderen rapporten van de Duitse en Israëlische inlichtingendiensten. De organisatie achter het congres, Palestinian Return Centre, zou gelieerd zijn met de Gazaanse terreurorganisatie.

Volgens demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie, na kamervragen van de Groep Bontes/Van Klaveren en de ChristenUnie, kan uit de huidige bekende informatie “niet worden geconcludeerd dat de conferentie in Rotterdam georganiseerd wordt door Hamas.”

“Gezien de verwevenheid van de Palestijnse gemeenschap in het Midden-Oosten en de diaspora elders in de wereld, is het aannemelijk dat er relaties bestaan tussen de Hamas beheerde Gazastrook en personen die op enige wijze betrokken zijn bij de organisatie van de conferentie. Dit betekent echter niet dat de conferentie in Rotterdam door Hamas georganiseerd wordt,” aldus de minister.

Advertentie (4)