Pence: Ambassade VS naar Jeruzalem in 2019

Vandaag heeft het Israëlische parlement van de Amerikaanse vice-president Mike Pence te horen gekregen dat de ambassade van de Verenigde Staten al eind volgend jaar zal verhuizen naar Jeruzalem. Met zijn uitlatingen oogstte de vp van de VS een staande ovatie.

Pence z’n opmerkingen volgen op de erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad door de Amerikaanse president Donald Trump, op 6 december vorig jaar, en over de verplaatsing van de diplomatieke post van de VS naar de millennia oude stad.

“De Verenigde Staten verkiezen feit boven fictie – en het feit is de enige ware fundering voor een rechtvaardige en duurzame vrede”, aldus Pence. Volgens Associated Press was het voor het eerst dat een Amerikaanse vice-president een toespraak hield tegenover de Israëlische volksvertegenwoordiging of ‘Knesset’.

Reacties

De Palestijnen waren niet blij met de opmerkingen van Pence. “De speech bewijst dat de Amerikaanse regering onderdeel uitmaakt van het probleem in plaats van de oplossing”, aldus de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat.

Pence vertelde AP na afloop van zijn toespraak echter dat “de deur voor de Palestijnse Autoriteit wijd open staat” en dat “president Trump er alles aan doet binnen zijn mogelijkheden om een vredesregeling te bereiken waarmee een tientallen jaren voortslepend conflict kan worden beëindigd”.

 

Advertentie (4)