‘Iran begluurt Joodse doelen in Berlijn’

Alexanderplatz_Berlin

Duitse veiligheidsdiensten hebben onlangs met een reeks invallen in huizen van Iraanse spionnen mogelijk aanslagen op Joodse instellingen in Berlijn weten te voorkomen. Geheim agenten van het regime in Teheran hielden onder meer het American Jewish Committee (AJC) in de smiezen, evenals een orthodox-joodse gemeenschap op Alexanderplatz, een rabbijn en de Joodse gymnastiek- en sportvereniging Makkabi. Dit schrijft Het Laatste Nieuws vandaag op basis van een bericht in het Duitse Focus.

In reactie op de illegale activiteiten van de Iraniërs eist het AJC nu van Duitsland dat het de Iraanse ambassadeur Ali Majedia het land uit schopt. Zo rond kerst had de diplomaat zich al moeten melden bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus de berichten die zich baseren op bronnen binnen geheime diensten.

Josef Schuster, die de Centrale Joodse Raad in Duitsland voorzit, heeft intussen verklaard dat “deze actie niet ongestraft mag blijven”. Volgens hem kan de regering in Berlijn haar economische belangen in Iran niet ondergeschikt maken aan de nationale veiligheid.

De invallen in een tiental panden afgelopen dinsdag vonden plaats in diverse deelstaten. Het Duitse OM weigerde verder in detail te treden over de huiszoekingen.

Terreur in Argentinië

Het zou niet de eerste keer zijn dat Iran Israëlische doelwitten in het buitenland op de korrel neemt. Zo werd in 1992 de ambassade van de joodse staat in Buenos Aires gebombardeerd, een aanslag die aan 29 mensen het leven kostte. In 1994 werd in dezelfde stad Asociación Mutual Israelita Argentina (AMIA) getroffen door een bom, een joods cultureel centrum. Er vielen 85 doden, die vrijwel allemaal joods waren. De aanslag werd vrijwel zeker gepleegd door Ibrahim Hussein Berro, in opdracht van de Iraanse regering.

(foto boven: Alexanderplatz in Berlijn, via Wikipedia)

Advertentie (4)