Universiteit Londen buigt voor relschoppers VK

University College London (1827-9), by William Wilkins and J Gandy Deering

Diverse joodse organisaties hebben zware kritiek geuit op een academische instelling in Londen om het inperken van het aantal personen die een lezing mogen bijwonen van een voormalige Israëlische militair. En dat, terwijl deze bijeenkomst juist was bedoeld als goedmakertje voor de Israëliër, ene Hen Mazzig, wiens lezing ruim een jaar geleden werd verstoord door anti-Israëlische herriemakers.

University College London’s (UCL), de universiteit in kwestie, heeft volgens critici “gefaald in het demonstreren van haar toewijding aan de vrijheid van meningsuiting”, schrijft The Algemeiner. Volgens de nieuwe universitaire richtlijn worden alleen nog studenten en personeelsleden van de UCL toegestaan om bij de lezing te zijn, geen mensen van buitenaf.

Mazzig was nota bene door bestuurders van de universiteit zélf uitgenodigd om zijn verhaal te komen vertellen, over hoe hij zijn dienstplicht invulde met het opzetten van humanitaire projecten op de Westoever. Een eerdere lezing door de ex-IDF-militair liep uit de hand in oktober 2016, toen agressieve Israël-hatende activisten zich met luidsprekers door ramen heen wurmden om de man het spreken onmogelijk te maken, waarbij antisemitische slogans niet werden geschuwd. Mazzig moest uiteindelijk onder politiebegeleiding het gebouw verlaten.

UCL-woordvoerder Charles Hymas zegt dat de voor vandaag geplande lezing juist een uiting is van de eerbied van de universiteit voor de vrije meningsuiting. Tegenstanders van de beperkte toelating tot de toespraak, die worden gesteund door een door bijna 3.000 mensen ondertekende petitie, vinden dat de uni zich zwak opstelt, en spreken van “capitulatie voor de demonstranten”.

Advertentie (4)