Rivlin: ‘Israël geen compensatie voor Holocaust’

???? ?????? ????? ???? ?????? ???? ?? ??? ??? ????? ??????? ??? ????? ????? ???? ????? ???? ?? / ??"? photo by Haim Zach / GPO

Tijdens een bijeenkomst voor buitenlandse diplomaten gisteren in Yad Vashem op de Internationale Holocaust Herdenkingsdag, heeft de Israëlische president Reuven Rivlin zijn visie op de geschiedenis van zijn land gegeven. “De staat Israël is niet een koloniaal project en ook geen compensatie voor Holocaust”, aldus het staatshoofd in Jeruzalem.

Rivlin illustreerde zijn stelling door te verhalen over hoe zijn eigen familie zich al ruim een eeuw vóór de Holocaust had gevestigd in het gebied, en dat daar destijds bovendien al geruime tijd ook andere joodse families woonden. “De staat Israël is ontstaan uit het recht op zelfbeschikking van het joodse volk in zijn eigen thuisland”, zo verklaarde de president.

Rivlin refereerde ook aan de gevaren van antisemitisme, racisme en neonazisme. “In deze atmosfeer voelen joden zich bedreigd in de landen waarin zij leven, en sommigen ervaren zelfs de noodzaak tot het verbergen van hun identiteiten. Na de Holocaust was er de belofte van ‘nooit meer’, en pas enkele jaren geleden besloten de Verenigde Naties om de Internationale Holocaust Herdenkingsdag te laten samenvallen met de dag waarop Auschwitz werd bevrijd. Maar herdenken is niet genoeg”, aldus een strijdbare Rivlin, “we moeten dit nieuwe antisemitisme te lijf gaan.”

‘Geschiedvervalsing link voor Israël’

Rivlin wordt in zijn opvattingen gesteund door Dina Porat, die volgens The Jerusalem Post de belangrijkste historica van Yad Vashem is. In een videopresentatie legde zij uit hoe Holocaust-ontkenning kan worden gemanipuleerd ter ondermijning van de legitimiteit van Israëls bestaan.

Als voorbeeld van zo’n Holocaust-ontkenner voerde ze de Iraanse ex-president Mahmoud Ahmadinejad aan, die had beweerd dat “Israël geen legitimiteit bezat omdat de Holocaust nooit had plaatsgevonden”. Porat: “De staat Israël kwam niet voort uit de Holocaust. Ahmadinejad negeert het feit dat Israël ontsproot in het Zionisme dat al ruim 70 jaar vóór de Holocaust bestond.”

Post-Holocaust antisemitisme

Een andere spreker op de bijeenkomst was de Amerikaanse geschiedkundige Alvin Rosenfeld, die moest bekennen dat de opleving van antisemitisme na de Holocaust hem “verrast” had. “Bijna iedereen zat ernaast”, zei hij, “ik had nooit gedacht professor in post-Holocaust antisemitisme te worden: het bestaat én is urgent.”

Advertentie (4)