Joodse Holocaust-onderzoeker schrijft boek in Oostenrijkse cel

jews_vienna_wenen_nazis

Er komt een nieuw boek uit over de naoorlogse omgang van Oostenrijk met zijn nazi-verleden, en de bevindingen daarin zijn bepaald niet fraai te noemen. Stephan Templ, de Holocaust-historicus achter de publicatie, schreef het werk nota bene in een Oostenrijkse gevangenis, waar hij zat opgesloten op grond van schimmige aanklachten.

Het Engelstalige boek, getiteld Austria’s Living Ghost (Oostenrijks Levende Geest), gaat over de restitutie aan joden door de regering in Wenen. Volgens Templ, een Oostenrijkse jood, werd het bureau dat belast was met de herstelbetalingen ten dele bemand door voormalige nationaalsocialisten.

In zijn cel analyseerde de historicus hoe de ex-nazi’s hun zegen gaven aan een nogal gemankeerde restitutie die in Templ’s optiek “in essentie neerkwam op het valideren van nazi-beleid dat werd gebruikt om Oostenrijkse joden te beroven van de schamele compensatie die zij verlangden in ruil voor de omvangrijke bezittingen die zij onder dwang aan ariërs hadden moeten verkopen”, zegt hij.

Een Oostenrijkse rechter veroordeelde Templ in 2015 op basis van controversiële fraude-aanklachten, die samenhingen met een claim ter compensatie aan zijn eigen familie. De geschiedkundige, die sinds 1995 over de Holocaust publiceerde, zou een tante hebben weggelaten uit een lijst familieleden, maar – opvallend genoeg – is dat volgens Oostenrijks recht geen misdrijf”. Volgens tientallen Holocaust-onderzoekers kwam het vonnis neer op een “juridische miskraam”, schrijft The Times of Israel.

“Mensen die ten onrechte achter tralies zitten ervaren een bijzonder soort frustratie”, zei Temple eerder tegen JTA. “Je gedachten komen in een soort spiraal over waar je je bevindt en wie je daar heeft gestopt”.

Overigens zijn Templ’s juridische problemen nog niet voorbij. Op dit moment loopt tegen hem nog een privaatrechtelijke aanklacht ingediend door Claire Fritsch, een juridisch adviseur van de restitutie-autoriteit. Zij beschuldigt de historicus van ‘laster’, waarmee hij haar getuigenis zou hebben willen ondermijnen.

Foto bovenaan: nazi’s dwingen de joden tot het schoonmaken van straten in Wenen, kort na de aansluiting (‘Anschluss’) bij Duitsland (via Wiki)

Advertentie (4)