‘Aanval op 8-jarige schokt Franse joden’

Sarcelles_paris

Een voorman uit de Frans-joodse gemeenschap heeft gisteren scherpe kritiek op nationale media geuit na de antisemitisch-geïnspireerde mishandeling van een jong kind. Het ‘incident’ was niet alleen goeddeels genegeerd door kranten en zenders in Frankrijk, maar zou journalisten ook “onverschillig” laten, aldus historicus Marc Knobel over de aanval.

De aanval

Het geweld vond maandag plaats in Sarcelles, een voorstad van Parijs waar volgens The Algemeiner “een fors aantal joden woont te midden van een veel grotere populatie van moslims uit het Midden-Oosten en Afrika”.

Daar wandelde een 8-jarige jongen met een keppeltje op in z’n eentje richting een bijlesinstituut toen enkele jongens van rond de 15 jaar oud, die zaten verscholen achter vuilcontainers, hem plots overvielen en belaagden. Het slachtoffer werd tegen de grond geduwd en vervolgens geschopt, waarna de aanvallers vertrokken zonder de knul te hebben beroofd. Hij is fysiek stabiel maar verkeert nog wel in shock.

Reacties politiek & media

“Een aanval op de Republiek”, zo benoemde president Emmanuel Macron het straatgeweld, terwijl zijn minister Gérard Collomb (BiZa) sprak van “laffe agressie”. Scherpe veroordelingen dus.

Opmerkingen die hij hoorde in de media vormen echter het mikpunt van de kritiek van Knobel, die werkt als hoofd Studies bij het instituut dat Franse joden vertegenwoordigt (CRIF). Hij betwijfelt of journalisten de ernst van de aanval wel willen inzien.

“Vanochtend zette ik m’n radio aan en toen zei iemand: ‘De joodse gemeenschap is geschokt’,” zo vertelt de historicus. “Maar gaat het alleen het joodse volksdeel iets aan als een 8 jaar oud jongetje wordt aangevallen omdat hij een keppel draagt en joods is? Waarom moeten alleen joden reageren op zo’n mishandeling en zich zorgen maken? Moet de natie ongevoelig zijn wanneer kinderen worden aangevallen – zwart, wit, christelijk, moslim, joods en anderen?”

In een slotopmerking sluit Knobel zich aan bij de opinie van zijn president: “Frankrijk moet beseffen dat antisemitisme zich niet alleen tegen joden keert, en racisme niet alleen tegen zwarte mensen, en homofobie niet alleen tegen de homoseksuelen, of seksisme niet alleen tegen vrouwen. Antisemitisme bedreigt de Republiek.”

Recente ‘incidenten’

CRIF publiceerde 11 dagen geleden een lijst met antisemitische aanvallen in Frankrijk van januari. Een 15-jarig joods meisje werd met een mes in haar gezicht gesneden, en ook zijn diverse koosjer winkels gesloopt of in brand gestoken. Volgens CRIF duiden de voorvallen op “het ontstaan van een zorgwekkend en gevaarlijk klimaat dat zich vestigt in ons land en zo een reëel gevaar voor de joodse gemeenschap vormt”.

Advertentie (4)