‘Geheim pact Israël & Egypte tegen kalifaat’

Israel_Defense_Forces_Skylark_Drone

Het oprukken van Islamitische Staat (ISIS) in het noorden van de Egyptische Sinaï-woestijn heeft Israël dermate verontrust dat de joodse staat al ruim twee jaar grensoverschrijdende luchtaanvallen uitvoert op de beruchte terreurgroep in het buurland. Met goedkeuring van Abdel Fattah el-Sisi, de president van Egypte, zouden militanten van het kalifaat op het schiereiland minstens 100 maal door de Israëlische luchtmacht (IAF) onder vuur genomen zijn of gebombardeerd, dus ongeveer op wekelijkse basis.

Het gaat vooral om beschietingen met ongemerkte drones (onbemande vliegtuigjes), jets of gevechtshelikopters, schreef New York Times gisteren. Volgens de Amerikaanse krant vergrootte Israël op die manier zowel de veiligheid van zijn grenzen als de stabiliteit van het buurland, terwijl het leger van Egypte geleidelijk aan weer grip kon krijgen op het al geruime tijd erg onrustige gebied. De luchtaanvallen speelden zelfs, volgens de anonieme Amerikaanse en Britse functionarissen waarop NYT zich baseert, een “cruciale rol” in de onderdrukking van het kalifaat in de Sinaï.

Achtergrond

Honderden Egyptische militairen en politieagenten kwamen de laatste 5 jaren om het leven bij terreuracties door Ansar Beit al-Maqdis, het jihadistische netwerk dat zich in november 2014 aansloot bij ISIS. De bende pleegde aanslagen op koptische kerken, bezette zelfs korte tijd een hele stad en haalde bovendien eind 2015 een Russisch passagiersvliegtuig neer, wat aan 224 mensen het leven kostte. Ook waren er kleinschalige aanvallen op het zuiden van Israël.

Geopolitieke dimensie

Het opmerkelijke pact tussen de leiders in Caïro en Jeruzalem vormt “een nieuw stadium in de evolutie van hun getroebleerde relatie”, aldus het dagblad, dat in herinnering brengt dat de twee landen 3 oorlogen uitvochten. Deze “herschikking van de politiek in de regio”, die erop neerkomt dat diverse Arabische leiders nauwere banden met Israël hebben aangeknoopt, zou voortvloeien uit een besef dat men gemeenschappelijke vijanden heeft, zoals ISIS, Iran en de politieke islam.

Zowel Egyptische als Israëlische officials weigerden commentaar op de onthullingen.

“Israel does not want the bad stuff that is happening in the Egyptian Sinai to get into Israel,” says Senator Benjamin L. Cardin of Maryland, the ranking Democrat on the Senate Foreign Relations Committee https://t.co/va12754wBb

Advertentie (4)