87-jarige Joodse patiënt tot de islam bekeerd in Amsterdamse moskee

Een 87-jarige Joodse man uit Amsterdam genaamd “Sal van Coeverden” zou zich tot de islam hebben bekeerd. Dat schrijft De Dagelijkse Standaard op basis van informatie van de Amsterdamse moskee zelf. Het betreft de De Blauwe Moskee die volgens de Volkskrant met miljoenen euro’s gefinancieerd is door Qatar en Koeweit.

De tendentieuze, maar doorgaans goed geinformeerde nieuwssite DDS, heeft na eigen onderzoek ontdekt dat een meisje op de Facebook pagina van de moskee in kwestie een comment achterlaat waaruit zou kunnen blijken dat haar broer een verzorger is van de hoogbejaarde man.

Het is niet bekend in welke geestelijke staat de hoogbejaarde man in rolstoel zich verkeerd, en onder welke omstandigheden de bekering heeft plaatsgevonden door een mogelijke bejaardeverzorger.

De moskee spreekt tevens over een “Joodse man van adelijke afkomst”. Dit lijkt echter zeer onwaarschijnlijk, maar weinig Europese Joden behoorde tot de adel. De Europese adel was eeuwenlang exclusief voor christenen weggelegd.

Indien deze persoon van adel zou zijn, dan zou het voor de hand liggen dat het bekend is dat deze familie van adel is. Uit onderzoek en navraag door onze redactie blijkt dat dit laatste niet het geval is. Veeleer lijkt deze opmerking over een vermeende adelijke komaf voort te komen uit vooroordelen over Joden als machtige en rijke groep, die de moskee nu misbruikt om haar bekeringsdriftige en voor complottheorieën vatbare achterban verder te versieren met dergelijke ‘informatie’ over het voor hen heugelijke nieuws.

Oproep: De redactie van joods.nl is opzoek naar familie of kennissen van de hoogbejaarde man in kwestie. Kent u of weet u mogelijk wie deze meneer, of heeft u andere informatie, verzoeken wij u vriendelijk om contact op te nemen met de redactie via deze link

Reacties