De laatste Jood van Monnickendam

Monnickendam

“Als je al die verhalen opschrijft houd je het soms niet droog”, predikant en historicus Charles Groot van de Vereniging Oud-Monnickendam.

Manuel Leuw, roepnaam in de stad ‘Manu’, was een van de 17 Joden die in 1942 in Monnickendam op de tram gezet werd om via Amsterdam naar Sobibor en Auswich afgevoerd te worden. Hij ontsnapte, dook even onder in Amsterdam, stak vervolgens het IJ over om even buiten de stad onder te duiken.

Na de oorlog wordt Manu hartelijk ontvangen door de Monnickendammers en opent zijn oude winkel weer. Hij was alleen, want ook zijn gezin overleegde de oorlog niet. Manu leest elke sjabbat alleen in de synagoge de wekelijkse parasja, een gedeelte uit de Thora.

Op 5 februari 1974 overlijdt Manu en wordt hij onder grote belangstelling van stadsgenoten begraven in Monnickendam. Lees hier het hele verhaal én bekijk het filmpje op NH Nieuws.

Op maandag 29 februari 2016 zijn er 16 Stolpersteine in Monnickendam gelegd. Stolpersteine zijn gedenksteentjes, in het Nederlands ook wel ‘struikelsteentjes’ genoemd. Stolpersteine is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig met als doel de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joodse mensen blijvend te herinneren onder het motto: “Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten”. Monnickendam heeft op deze wijze haar joodse plaatsgenoten geëerd die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.