Israel wint Eurovisie Songfestival

“Volgend jaar in Jeruzalem”, Netta

Israel heeft het Eurovisie Songfestival 2018 in de Portugese hoofdstad Lissabon gewonnen met het nummer Toy van Netta. Het is de vierde keer in de geschiedenis van het songfestival dat de Joodse staat wint. Nederland is geëindigd op de 18e plaats.

Door de winst van vanavond deelt Nederland nu samen met Israel een gezamelijke vierde plaats van best presterende Eurovisie Songfestival landen.

In 1978 won Israel met het nummer A-ba-ni-bi van Izhar Cohen, in 1979 won Gali Atari met Hallelujah en in 1998 won de transseksuele zangeres Dana International met het nummer Diva. Maar liefst 19 keer is Israel geëindigd in de top 10.

Als een van de weinige landen, is Israël door de jaren heen grotendeels trouw gebleven aan de eigen taal. Tot en met 2014 waren alle Israëlische inzendingen geheel of gedeeltelijk in het Hebreeuws gezongen.

Netta Barzilai (1993) raakte in eigen land bekend door deel te nemen aan een talentenjacht. Afgelopen februari won ze die finale. Netta komt uit de Israëlische stad Hod Hasjaron, ten noordwesten van Tel Aviv.
>>Feest in Jeruzalem 

>>Feest in Tel Aviv

>>Feest in het vliegtuig