Amnesty International ontkent Joodse geschiedenis Jeruzalem en Westelijke Jordaanoever

De boycotoproep van Amnesty International van Joodse nederzettingen op de Westbank maakt duidelijk dat Amnesty de Joodse geschiedenis in Jeruzalem en Judea en Samaria ontkent, of tenminste opzettelijk verzwijgt.

De details van de boycotoproep zijn nu bekend geworden. Amnesty roept Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor op om Joodse nederzettingen op de Westbank te boycotten “omdat deze nederzettingen anders profiteren van Israël’s oorlogsmisdaden”, aldus de mensenrechtenclub.

Het rapport met als titel “Destination: Occupation” roept op om te stoppen met het vermelden van toeristische accommodaties, activiteiten en attracties in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem door deze internetgiganten. “Jullie behoren te weten dat nederzettingen volgens internationale mensenrechten worden beschouwd als illegaal”, aldus het Amnesty rapport.

“Door zaken te doen met nederzettingen dragen Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor bij aan het profiteren van de ontwikkeling en uitbreiding van illegale nederzettingen, wat neerkomt op oorlogsmisdaden volgens het internationale strafrecht.”

Amnesty schrijft dat het een groot probleem is dat circa 45% van de buitenlandse bezoekers naar de Dode Zee gaan, die volgens de NGO in betwist gebied ligt, maar vermeldt niet dat de belangrijkste toeristische attracties bij de Dode Zee het natuurreservaat Ein Gedi is, de Masada en de resorts in Ein Bokek. Allen bevinden zich binnen de grenzen van vóór 1967 van Israël en zijn derhalve géén betwiste gebieden.

Amnesty merkt op dat “de top drie meest bezochte plaatsen door buitenlandse toeristen in 2017 allemaal in de oude stad van Jeruzalem lagen”, wat suggereert dat dit een serieus probleem is dat moet worden opgelost. Alleen in een voetnoot leren we dat deze toeristische trekpleisters “de klaagmuur, de joodse wijk en de kerk van het Heilig Graf” zijn.

Israëls minister van Toerisme Erdan noemt het Amnesty rapport “een klassiek voorbeeld van een antisemitische BDS-campagne. Amnesty besloot om de historische waarheid van Joods erfgoed te ontkennen”.

In onderstaande video zet Amnesty International woord bij daad door geen enkele vermelding te doen van de duizenden jaren oude Joodse geschiedenis in Jeruzalem en de heilige plaatsen in de betwiste gebieden. Zo ridiculiseert de organisatie een complex conflict tot één met een simpele oplossing en draagt de organisatie niet bij aan duurzame vrede.

Update 30-01-2019/17:00: Israël gaat mogelijkheid onderzoeken om Amnesty International te weren

Advertentie (4)