Britse artiesten roepen op tot boycot Eurovisie Songfestival in Tel Aviv

Meer dan 50 Britse muzikanten, auteurs en vooraanstaande personen uit de filmindustrie hebben de BBC in een open brief in the Guardian opgeroepen het Eurovisie Songfestival 2019 niet uit te zenden, meldt Ynet. Reden: Israël.

Onder hen zijn zanger Peter Gabriel, modeontwerpster Vivienne Westwood, filmregisseur Ken Loach, schrijver Mike Leigh en vanzelfsprekend ontbreekt ook de linkse beroepsactivist en rockmusicus Roger Waters niet. In de brief herhalen de ondertekenaars de bekende argumenten die je regelmatig tegen komt bij Israel boycotters.

“Het songfestival mag dan wel vermaak zijn, maar het is niet vrijgesteld van mensenrechtenoverwegingen. We kunnen Israëls systematische schending van de Palestijnse mensenrechten niet negeren”, schrijven de bekende Britten in de brief.

“De BBC is gebonden aan het handvest om ‘de vrijheid van meningsuiting te verdedigen’. Het moet zijn principes volgen en druk uit oefenen om het Eurovisie Songfestival te verplaatsen naar een land waar misdaden tegen die vrijheid niet worden gepleegd”, besluiten de ondertekenaars.

Engeland zal in het programma ‘You Decide’ op 8 februari aanstaande kiezen wie het land tijdens het songfestival gaat vertegenwoordigen. Ook hier protesteren de briefschrijvers tegen. “Voor elke artiest met een geweten zou dit een twijfelachtige eer moeten zijn”, stellen zij in de brief. “De artiesten en de BBC moeten overwegen dat ‘You Decide’ geen principe is dat van toepassing is voor Palestijnen, die niet kunnen ‘beslissen’ om Israëls militaire bezetting te stoppen en vrij te leven van apartheid”.

Advertentie (4)