Bouw van een “slim hek” langs grens Gaza begonnen

Israel is begonnen met de bouw van een 65 km lang en 6 meter hoog “slim hek” langs de grens met Gaza. Het speciaal voor dreigingen vanuit Gaza ontwikkelde hek, loopt van Zikim Beach in het noorden tot de Kerem Shalom grensovergang in het zuiden. Gemaakt van gegalvaniseerd staal weegt het “slimme hek” 20.000 ton, zo meldt de Jeruzalem Post. 

Het “slimme hek” is het bovengrondse deel van Israël’s ondergrondse barrière langs de grens met Gaza. Het systeem bevat geavanceerde sensor- en bewakingsapparatuur, o.a. om aanvaltunnels te detecteren van de Islamtische terreurbeweging Hamas.

Het project wordt uitgevoerd door de afdeling Bouwkunde en Constructie van het Ministerie van Defensie en de Grens- en afvalwaterbeheer. Het ministerie van Defensie heeft verklaard dat het werk aan de ondergrondse barrière “parallel zal lopen aan de bouw van het hek bovengronds.”

Dat het “slimme hek” nodig is, bewees de infiltratie vanochtend vroeg van vijf met messen bewapende Palestijnen uit Gaza. Alle vijf werden door oplettendheid van de Israelische soldaten opgepakt.