Na 332 jaar vindt er weer een bar mitswa plaats in de Buda Castle synagoge in Boedapest

Op 6 september 2018 werd de Buda Castle synagoge weer in gebruik genomen, voor het eerst na haar vernietiging in het jaar 1686. Precies 332 jaar later vierde Yonatan Sebok er onlangs zijn bar mitswa en binnenkort zal er ook een choepa plaatsvinden.

De synaogoge werd in het jaar 1686 door Christelijke strijders vernietigd in wat nu Boedapest is, de hoofdstad van Hongarije, nadat zij het grondgebied hadden terugveroverd op het Ottomaanse rijk. De Christelijke milities voerden toen een progrom uit op de joodse gemeenschap.

De vergeten synagoge was omgetoverd en in gebruik als woningen. Tot de jaren ’60 van de vorige eeuw. Toen werden Joodse markeringen ontdekt onder het verf op het plafond, tijdens een renovatie van de gebouwen door het toenmalige communistische regering van Hongarije werden. Na de ontdekking van de eeuwenoude synagoge, werd één van de ruimtes opengesteld voor het publiek als een soort museum. Synagoge diensten vonden er echter niet plaats.

Bij de herinwijding op 6 september 2018 was ook Rabbijn Benjamin Jacobs aanwezig. Tegen de Israelische krant The Times of Israel verteld Jacobs: “Je kunt het Joodse volk niet vernietigen. Wij blijven bestaan. Ja, we lijden van tijd tot tijd, maar als je hier kijkt en een nieuwe rabbijn ziet in een nieuw in gebruik zijnde sjoel, is het een bijzonder moment.”

Tijdens de herinwijding afgelopen jaar sprak de Times of Israel ook met Gabor Mayer, lid van de plaatselijke joodse gemeenschap een man die zich actief inzet voor het behoud van deze en andere middeleeuwse Joodse locaties in Boedapest.

Het Middeleeuwse Joodse Gebedshuis is een bewijs van de lange en kleurrijke geschiedenis van de Joden in Hongarije, die naar verluidt meer dan 1000 jaar teruggaat. “Joden waren sinds de Romeinse tijd in het gebied aanwezig, en voor bepaalde periodes was alles best goed voor hen”, aldus Mayer. “Bijvoorbeeld tijdens de bruiloft halverwege de 15e eeuw van koning Matthias I, meldden buitenlanders dat ze Joden zagen rijden tijdens een godsdienstige plechtigheid. Te paard en met zwaarden aan hun zijkanten – iets wat nog nooit eerder op andere plaatsen werd gezien”, aldus Gabor.

Gabor Mayer zei dat opgravingen van huizen in de buurt van het middeleeuwse Joodse gebedshuis afvalplaatsen onthulden die impliceerden dat bewoners de kosjere spijswetten volgden.

Meer over de geschiedenis van de Buda Castle synagoge vind u hier.

Advertentie (4)