Vanavond is het zover en begint Israel’s eerste maanmissie

Vanavond om 20.45 is het zover. Dan begint Israel’s eerste onbemande maanmissie, wanneer de “Beresheet” (Genesis) vanaf Cape Canaveral in de Verenigde Staten wordt gelanceerd. Lancering vind plaats met een Falcon 9 raket van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk.

De maanlander heeft afmetingen van een vaatwasser en werd gebouwd door het Israëlische non-profit ruimtevaartbedrijf SpaceIL in samenwerking met de Israëlische defensie-fabrikant Israel Aerospace Industries (IAI). De maanlander heeft $100 miljoen gekocht, een bedrag wat afkomstig is van particuliere donoren.

Als de lancering succesvol verloopt, zal de maanlander medio april bij de maan arriveren. Het ruimtevaarttuig zal dan een afstand van circa 6,5 miljoen kilometer door de ruimte hebben afgelegd.

Na de Verenigde Staten, Rusland en China, zal Israel het vierde land zijn wat de maan gaat onderzoeken. SpaceIL hoopt dat het voornamelijk op defensie gerichte Israelische ruimtevaart programma, meer wetenschappelijke missies zal gaan ondernemen.

“Of het lukt of mislukt, dit is het begin van het Israëlische verhaal in de diepe ruimte”, zei SpaceIL president en miljardair high-tech ontwikkelaar Morris Kahn tegen Reuters, die $44 miljoen van zijn eigen geld investeerde in het “Beresheet” project.

De Falcon 9-raket zal Beresheet in een “lange en gecompliceerde” baan van de aarde brengen, waar het ongeveer vijf weken zal spenderen en zijn baan geleidelijk zal verbreden, tot het dicht genoeg bij het zwaartekrachtsveld van de maan komt. Van daaruit voert het ruimtevaartuig een reeks manoeuvres uit om zijn bestemming tussen de landingsplaatsen van Apollo 15 en 17 midden april te bereiken.

Tijdens de missie, die slechts twee of drie dagen op de maan duurt, gebruikt Beresheet de boordinstrumenten om de landingsplaats te fotograferen, het magnetische veld van de maan te meten en alle gegevens terug te sturen naar het Israëlische basisstation in Yehud van SpaceIL, via NASA’s Deep Space Network.

Advertentie (4)