Zuid-Israel kleurt rood, diep rood dit jaar

Hamas-vliegers met brandende objecten zorgden ervoor dat 1600 hectare grond in Zuid-Israel, langs de grens met Gaza, veranderden in zwart verbrande velden. Planten die normaal in deze tijd van het jaar in bloei staan, zijn verdwenen. Wat echter bleef zijn de rode anemonen. Dit jaar is Israel daardoor in het dieprood gekleurd.

Drie maanden geleden, lopend over het zwartgeblakerde landschap van de 1.200 hectare bossen, de 400 hectare landbouwgrond en het verbrand gras onder de voeten, én met nog steeds de geur van rook in de lucht, realiseer je je pas wat de brandende Hamas vliegers hebben aangericht. Nee, Verwoest.

Drie maanden na deze ramp is er een wonder. Het wonder van vers groen gras en het wonder van de rode anemonen in een kleur rood die in jaren niet zo mooi gekleurd is geweest.

Het contrast tussen de zwartgeblakerde velden van de zomer en de herfst 2018, en het weelderige groen en rood nu, is het moeilijk te begrijpen. Zelfs niet voor de mensen die hier wonen. Iemand die hier vandaag komt, kijkt om zich heen en denkt ‘hier is niets verbrand’. Op sommige plekken groeien de rode bloemen zo dik, dat het voelt als het papaverveld van de Tovenaar van Oz, wanneer Dorothy in slaap valt.