Groenlinks zegt Israel niet te willen boycotten

Voorafgaand aan de demonstratie morgen tegen het besluit van Groenlinks om de BDS te omhelzen, komt Groenlinks nu met een verklaring dat ze geen Israel boycot willen, meldt JTA.

In de motie van 16 februari noemde Groenlinks de BDS beweging tegen Israël “een legitiem middel om Palestijnen te helpen in hun strijd voor gerechtigheid”, en beloofde dat de partij “alert zal zijn en zich krachtig zal verzetten tegen pogingen om BDS te criminaliseren, in welk land dan ook”.

Maar na de grote verontwaardiging van Joden en Christenen over de goedkeuring, de eerste door een Nederlandse politieke partij, kwam Groenlinks jl. vrijdag met een verklaring waarin staat dat de motie “niet bedoeld is als goedkeuring van de doelen van BDS” en dat “Groenlinks geen voorstander is van een boycot van Israël. ”

De motie, volgens de verklaring, was “om te voorkomen dat BDS middels wetgeving zou worden verboden, zoals in het buitenland gebeurt,  en dat “Groenkinks zich verzet tegen de vrijheid van meningsuiting”.

Op het moment dat de verklaring werd gegeven, hadden honderden niet-Joden van Christenen voor Israël en veel Nederlandse joden zich al aangemeld voor een protestrally tegen de motie die voor dinsdag is gepland bij het hoofdkantoor van Groenlinks in Utrecht. De rally zal zoals gepland gewoon doorgaan, “omdat Groenlinks de BDS motie niet ongeldig heeft verklaard”, aldus de organisatoren.

Advertentie (4)