Opgravingen in Sharafat bij Jeruzalem legt 2.000 jaar oud Joods dorp uit Hasmone periode bloot

Indrukwekkende overblijfselen van een joods dorp uit de Hasmone-periode, ongeveer 2000 jaar geleden, worden momenteel blootgelegd in een archeologische opgraving uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority in de Sharafat-buurt van Jeruzalem, waar een basisschool zal worden gebouwd. De opgraving, gefinancierd door het ontwikkelingsbedrijf Moriah Jerusalem, namens de gemeente Jeruzalem, heeft overblijfselen opgeleverd van een grote wijnpers die fragmenten bevat van vele opslagpotten, een grote columbarium grot (uitgehouwen duiventil), een olijfpers, een groot ritueel bad (mikveh, in aanvulling op een andere mikveh eerder ontdekt op deze site), een waterreservoir, rotsgroeven en installaties.

Het belangrijkste kenmerk van de opgraving is een extravagant begraafplaats, dat een gang omvatte die leidde naar een grote binnenplaats die in de rots was gebeiteld. De binnenplaats had een omringende bank, met de ingang van de begrafenisgrot van de façade. De grot omvatte verschillende kamers, elk met langwerpige grafnissen (Kochim) die in de muren waren gebeiteld. Om de begraven partijen te respecteren, en in overeenstemming met de orthodoxe beperkingen tegen het verstoren van de graven, werd de grot verzegeld.

De aarde die de binnenplaats van de begraafheuvel bedekte, bevatte enkele grote bouwstenen, waarvan sommige gedetailleerde architecturale elementen zijn die gebruikelijk zijn tijdens de tweede tempelperiode. Het meest interessante is een grote “Doric”  in de vorm van een hartvormige pilaar. Een paar kroonlijstfragmenten werden ook gevonden. Dergelijk vakmanschap van architectonische elementen is zeer zeldzaam en meestal te vinden in monumentale gebouwen of begraafplaatsen in de omgeving van Jeruzalem, zoals de begraafplaatsen van de priesterlijke familie van Benei Hazir in de Kidron-vallei en verschillende graven in de wijk Sanhedriah.

Advertentie (4)