RTL Nieuws bestempelt afkomst Hema wijn als “bezet gebied”

Fake News: RTL Nieuws noemt wij onterecht uit
Screenshot van RTL Nieuws website over de Hema wijn

Pro-Palestina-activiste Mieke Zagt heeft onbedoeld een stormloop op een overheerlijke wijn uit Israel veroorzaakt. RTL Nieuws schrijft vandaag – ondanks dat deze onjuiste claim gisteren al is weerlegd – dat de wijn uit “illegaal bezet gebied” zou komen.

RTL Nieuws heeft nota bene zelf de tweet van Hema in het artikel verwerkt, waarin de winkelketen benadrukt dat de wijn in Israel wordt gepropduceerd. In Tzora om precies te zijn, een stad ten westen van Jeruzalem. RTL gaat zelfs een stap verder en noemt de Israelische wijn ‘fout’.

Een knap stukje fake news dus. In de context van een waslijst van onjuiste berichtgevingen van RTL Nieuws inzake Israel, alleen al het afgelopen jaar, kan ons de indruk niet ontgaan dat de betreffende RTL-journalist mogelijk opzettelijk een onjuiste weergave van feiten heeft gegeven. Op z’n minst slordige journalistiek.

De redactie van RTL Nieuws staat onder leiding van Harm Taselaar. U kunt dhr. Taselaar een vriendelijke e-mail sturen met het verzoek om de berichtgeving aan te passen en een rectificatie te plaatsen. U kunt Harm een bericht sturen via het volgende e-mailadres: rtlnieuws@rtl.nl.

UPDATE:

RTL Nieuws heeft de titel van het artikel inmiddels geupdate. In de titel staat niet meer dat de wijn uit “bezet gebied” zou komen. Echter wordt de wijn nog steeds ‘fout’ genoemd.