Was de steekpartij in Amsterdam een antisemitische aanval?

De Nederlands-Egyptische dader van de steekpartij afgelopen weekend op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt, blijkt uit eigen onderzoek een mogelijk antisemitisch motief te hebben. Dat hebben meerdere bronnen bevestigd aan onze redactie.

Afgelopen zaterdag rond kwart over vier, ging de eigenaar van een waterpijpwinkel compleet door het lint. Hij kwam de antiekzaak van zijn buurman binnen en stak met een groot mes in op de ondernemer en zijn zoon. Beide gewonden zijn naar het ziekenhuis afgevoerd. Omstanders omschrijven het voorwerp als een zwaard. De slachtoffers ontsnapten aan de dood, dankzij het heldhaftig ingrijpen van twee buurmannen van Marokkaanse komaf.

Wat tot nu toe niet bekend is gemaakt in de media, is dat de slachtoffers van de antiekzaak op de Albert Cuypmarkt de joodse familie C. betreft. Vader is Nederlands-Joods en zijn vrouw komt uit Israel, iets dat bekend was op de markt en ook bij de messentrekker.

Een bron in de nabijheid van de familie vertelt: “Het is vrijwel zeker dat het een terroristische aanslag is. Hij is een geradicaliseerde moslim. Als zij niet Joods waren geweest, was hij niet met een zwaard naar binnen gegaan.”

De heer C. en zijn zoon hebben vandaag in De Telegraaf verklaard, dat door het snelle handelen van de twee buurmannen erger is voorkomen. De messentrekker lag al langere tijd in de clinch met de buren.

Tegen De Telegraaf heeft C. ook laten weten: “We waren weer ’on speaking terms’. We zeiden elkaar zelfs weer ’goedendag’. Maar nadat hij zes of zeven weken in het buitenland was geweest, ik geloof naar Syrië of Egypte, was hij veranderd. Veel met de Koran bezig, hij sprak plotseling niet meer met ons. Hij had zijn hoofd kaal geschoren, en was alleen nog maar aan het bidden. Hij leek ook ineens weer kwaad op ons”.

Andere buren bevestigen aan De Telegraaf dat de man onlangs langere tijd in het buitenland is geweest en sindsdien alleen maar meer met zijn geloof bezig was: “Hij stond vaak voor of bij de ingang van zijn winkel in de Koran te lezen. Hij had ook altijd een religieuze doek om. Ik weet niet waar hij is geweest, maar het heeft hem geen goed gedaan.

De politie heeft aan de redactie van joods.nl laten weten geen uitspraken te kunnen doen over motief en achtergrond van de dader. Dat moet nader onderzoek uitwijzen. De politie heeft wel bevestigd dat de verdachte nog achter slot en grendel zit. Ze kunnen niets zeggen over de ten laste legging of over hoelang hij vast blijft zitten.

UPDATE steekpartij Albert Cuypmarkt door geradicaliseerde Egyptenaar

Uit respect voor de privacy van de familie heeft joods.nl ervoor gekozen de volledige familienaam niet te publiceren.

Advertentie (4)