UPDATE steekpartij Albert Cuypmarkt door geradicaliseerde Egyptenaar

Steekpartij Amsterdam Albert Cuypmarkt Amsterdam

Na onze berichtgeving gisteren over een mogelijk antisemitische steekpartij op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt, heeft nu ook de advocaat van de slachtoffers een persbericht doen uitgaan.

Het persbericht van het advocatenkantoor Loonstein bevestigt het onderzoek van joods.nl dat het niet om een burenruzie zou gaan – zoals sommige media onjuist of slechts ten dele hebben bericht.

In het persbericht van Herman Loonstein valt het volgende te lezen:

Op zaterdag 16 maart 2019 zijn een vader en een zoon op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, meubelverkopers op de markt, zwaar gewond geraakt als gevolg van messteken. Beide verkeerden in acuut levensgevaar en zijn nog dezelfde dag in het ziekenhuis geopereerd. Gelukkig is het levensgevaar inmiddels geweken en gaat het naar omstandigheden goed met hen. Het leven van de vader is gered door kordaat optreden van een Amsterdammer van Marokkaanse komaf, die de slagaderlijke bloeding in het been van vader heeft kunnen afbinden. Was dat niet gebeurd, dan had vader de aanval mogelijk niet overleefd. Vader gaat de burgemeester van Amsterdam vragen om deze held te onderscheiden voor zijn dappere optreden.

Anders dan diverse media berichten, betrof het hier niet een (markt) burenruzie. De messteken zijn toegebracht door een persoon die – volgens diverse ondernemers op de markt – ernstig geradicaliseerd is en korte tijd geleden vanuit het Midden-Oosten naar Nederland is teruggekeerd. De politie is afgelopen tijd, ook nog vorige week woensdag, gewaarschuwd voor deze persoon, omdat vanuit de man – werkzaam op de markt – zeer zorgelijke signalen uitgingen.

Loonstein schrijft verder dat vader en zoon aangifte hebben gedaan bij de politie. De advocaat zal namens de familie aandringen op “een zeer grondig onderzoek naar het motief van de dader, ook om herhaling en verder gevaar voor de maatschappij te voorkomen”. Verder bericht de advocaat dat de winkel gedurende geruime tijd gesloten zal blijven.

Het is niet duidelijk of de Nederlands-Egyptische verdachte, die op de markt bekendstaat onder de naam Tariq, eerder in aanraking is geweest met Justitie en of hij eerder in beeld was vanwege radicalisering. Wel blijkt uit het persbericht dat de politie reeds eerder is gewaarschuwd voor deze verdachte.

Wij volgen, net als vele anderen, deze zaak met grote belangstelling en waar mogelijk zullen wij u op de hoogte houden van de actuele ontwikkelingen. Wij wensen de familie heel veel sterkte.

Uit respect voor de privacy van de familie heeft joods.nl ervoor gekozen de volledige familienaam niet te publiceren.

Advertentie (4)