Arad in de Negev en aan de route naar de Dode Zee, biedt meer dan u denkt

Een reis naar het zuiden van Israel brengt meestal geen bezoekers naar Arad, de stad die grenst aan de Judea en Negev woestijn, en op slechts een korte rit van de Dode Zee. Maar het zou eigenlijk wel moeten, schrijft de Times of Israel.

Arad werd in de jaren ’60 opgericht door een groep voormalige kibboets en moshav bewoners, is omgeven door de heuvelachtige vlakten van de woestijn, en niet ver van de achterkant van Masada.

De stad is bijzonder mooi na een regenachtige winter zoals afgelopen winter,  die de glooiende heuvels bedekt met een zachte laag van saliegroene en kleine witte bloemen, gele paardebloemen en sierlijke paarse dwerg irisissen die alleen in de schuine stralen van de late namiddag zon opengaan.

Maar er is meer te zien en te doen in Arad en omgeving, zoals yoga retraites, een bedoeïenenstijl oase, maaltijden bij mensen thuis, natuurwandelingen en fietstochten door de woestijn, evenals enkele bezoeken aan kunstgaleries en workshops.

Hier zomaar wat voorbeelden.

Krijg een indruk van het land met gids Allan Levine, die bezoekers meeneemt in zijn 4 × 4 na plekken met een schilderachtig uitzicht op de omgeving, je uitleg geeft over de rotsen en fossielen die op de grond liggen en een bezoek aan een indrukwekkend “echo kamer” tussen de rots canyons in de buurt. Levine geniet van het vertellen van zijn vele theorieën over de overleving van de natuur in deze droge regio en de centrale rol van het Dode Zee-zout als een waardevolle hulpbron die werd gebruikt in oude veroveraars.

Trakteer uzelf op een uitgebreide lunch in Annamaja (of ontbijt of diner) met Adva Golan, die gasten bij haar thuis verwelkomt en stevige veganistische en vegetarische maaltijden serveert. Geniet van een brunch van pittige shakshuka, romige spreads van zoete aardappel en tahini, fijngesneden salade en zelfgemaakte focaccia, alles weggespoeld met verse, scherpe limonade.

Bezoek het Arad Artists Quarter, waar rondleidingen en workshops kunnen worden geregeld met schilders, metaal bewerkers en beeldhouwers. Een workshop glasmozaïeken met Heli Cohen duurt ongeveer een uur, en omvat het leren van de beginselen van het breken van gekleurd glas in kleine stukjes (gedaan met een tang) en ze vervolgens in een eigen ontwerp op een stuk hout van 20 x 20 cm vastlijmen, een bevredigende activiteit die goed werkt voor een breed scala aan leeftijden.

Het hoogtepunt voor velen is een bezoek en verblijf in , de bedoeïenenachtige oase in het midden van een woestijnvallei,  gesticht door Yoram Oded, die een link wilde creëren tussen bezoekers en de woestijnlevensstijl, in de stijl van de ruime en gemakkelijke gastvrijheid die hij vaak had gevonden in de Sinaï-woestijn aan de Rode Zee in aan Bedoeïenen toebehorende accommodaties.. Wat Kfar Hanokdim onderscheidt, is het aanbod aan accommodaties en de kleine details die het comfortabel maken voor volwassenen en gezinnen, en niet alleen voor de tienergroepen en jonge festivalmenigten die hier ook zijn.

Je kan er verblijven in bedoeïenen tenten, gewone tenten, of  motel stijl kamers . Activiteiten die worden aangeboden zijn o.a. een tocht op een kameel, dinner in Bedouin stijl, verhalen vertelt door en Bedouin of een nachtwandeling om te genieten van de sterrenhemel boven de woestijn.

In Arad zelf is er ook het Yehelim Boutique Hotel met 10 kamers en het driesterren Hotel Inbar. Er zijn ook veel bed & breakfast-opties in de omgeving, allemaal te vinden op de Travel Arad site.