Israelische verkiezingen. De laatste stand van zaken

 

Nu de verkiezingen voorbij zijn, zo goed als alle stemmen zijn geteld kan er een voorzichtige balans worden opgemaakt.  President Rivlin gaat de komende week alle partijleiders ontvangen die hem dan mogen vertellen aan wie zij de voorkeur geven een coalitie samen te stellen. Het zal niemand verbazen dat de meesten zullen zeggen dat wat hen betreft Netanyahu dat zal zijn.

Uniek is het feit dat deze consultaties op tv en via sociale media, live zullen worden uitgezonden, een voorwaarde van President Rivlin voor zo groot mogelijke transparantie.

Te verwachten is dat een nieuwe regering zal bestaan Likud , de (ultra) rechtse URP, de ultra orthodoxe partijen Shas en UJT, Kulanu van Kahlon en Liberman’s Ysrael Beitenu .

Deze coalitie zal een meerderheid hebben van 65 van de 120 Knesset zetels, en is qua samenstelling voor 90% hetzelfde als de voorgaande regering Netanyahu

New Right van Bennett en Shaked zit op moment van schrijven met 0,03%  (1.000 stemmen) tekort, net onder de kiesdrempel en heeft een hertelling aangevraagd van de stemmen uitgebracht door soldaten en diplomaten. daarnaast driegen ze met een gang naar het Hooggrechtshof, het zelfde Hooggerechtshof waarvan Shaked de macht wilde inperken. 

Vanzelfsprekend zullen de coalitiepartijen met forse eisen komen voordat ze “ja” zullen zeggen. Bekend is dat de ultra orthodoxe partijen willen dat de dienstplicht voor yeshiwa studenten wordt “afgezwakt” zeg maar gerust afgeschaft. Daarnaast eisen ze miljoenen shekels om de utlra orthodoxe gezinnen te ondersteunen waarvan de man niet werkt. Dit zijn ca. 50% van de getrouwde ultra Orthodoxe mannen.

De (ultra) rechtse URP eist op voorhand al de ministersposten van Justitie en onderwijs op, onder het mon van “Netanyahu heeft dat beloofd”.

Liberman heeft ondertussen al laten weten dat hij een harder optreden tegen Hamas eist, iets waar Netanyahu niets voor voelde en waardoor Liberman eind 2018 aftrad als minister van defensie.

Volgens goed Israelisch gebruik zal er worden onderhandeld, handjeklap worden gedaan, beloftes en toezeggingen worden gedaan, die dan later niet kunnen worden uitgevoerd wegens allerlei redenen. Inmiddels is er dan wel een regeringscoalitie.

Ook is bekend geworden dat de leider van Shas , Deri, mogelijk niet als minister in een nieuwe regering kan terugkeren. Dit vanwege een strafrechterlijk onderzoek wegens fraude naar hem.

Voordat er sprake is van een nieuwe regering is Pesach ( Joods Paasfeest) voorbij en mogelijk ook Jom Ha’atsmeut, de Israelische onafhankelijkheidsdag.

 

Advertentie (4)