Met 97% van de stemmen rechts blok grootste (dit artikel wordt constant aangepast met updates)

UPDATE 16.30

Amerikaanse president Trump noemt overwinning Netanyahu “een goed teken voor Israel”.

Duitse regering heeft gezegd nauw te willen samenwerken met de nieuwe Israelische regering, ongeacht wie die gaat leiden.

UPDATE 14.40

President Rivlin heeft opdracht gegeven dat de consultaties die hij volgende week zal houden met alle partijleiders live op tv en social media wordt uitgezonden. Hij houdt ervan zo transparant en open als mogelijk te zijn  Tijdens deze consultaties zullen partijen de president hun aanbevelingen geven over wie zij denken dat de volgende coalitie moet vormen. Verwacht wordt dat Netanyahu de kandidaat zal zijn die de meeste aanbevelingen zal krijgen.

UPDATE 14.15

Labor, de voormalige Arbeiderspartij wil van partijleider Gabbai af. Met 6 zetels slechtste verkiezingsresultaat ooit. En dat voor de partij die vanaf de oprichting van de staat Israel 30 jaar lang het land leidde.

UPDATE 14.00

Na tellen 98% van de stemmen ziet de verdeling er zo uit en lijkt het bijna onmogelijk voor Gantz een coalitie te vormen

UPDATE 13.45

Leiders van settlements komen met verklaring waarin ze zeggen : kiezers hebben hun loyaliteit aan het Land van Israël geuit en ervoor gekozen om de Israëlische soevereiniteit over Judea, Samaria en de Jordaanvallei toe te passen.

Premier van Indie, Modi ende Oostenrijkse kanselier zijn de eerste wereldleiders die Netanyahu hebben gefeliciteerd.

Liberman zegt niet in een coalitie met Ganz te gaan. Stelt eisen aan medewerking coalitie Netanyahu. Als die niet worden ingewilligd dan blijft hij uit de coalitie en heeft Netanyahu geen meerderheid.

Union of Right-Wing Parties eist twee ministersposten in eventuele coalitie, onderwijs en justitie. Als dat niet gebeurt blijven ze uit coalitie en kan Netanyahu geen meerderheid vormen.

UPDATE 12.15

Waar won Netanyahu, waar was Gantz de sterkste? Hier een paar voorbeelden.

Tel Aviv: 45.76% voor Gantz ( Blue & White) , 19,15% Netanyahu, ( Likud);  Jeruzalem :  Likud 24.76% , Blue & White  23,16%; Rosh Ha’ayin waar Gantz woont, Likud 34.85% , Blue & White 33.91%;  Rehovot : Blue & White 30.62%, Likud 28.91%; Beersheba: Likud 43.01%, Blue & White 17.49%; Haifa : Blue & White 32.69%, Likud 23.67%. Opvallend is verder dst Bennett in zijn woonplaats Raanana slechts  6.74% van de stemmen kreeg.

UPDATE 11.15

Gantz schrijft brief aan supporters. waarin hij een zekere mate van optimisme toont.

“Goede morgenvrienden, ja, een goedemorgen’,  “De berichten tot nu toe vertellen een onafgewerkt verhaal. Er is nog niets definitiefs aan de resultaten. “Jullie, onze kiezers, vroegen om hoop en we gaven het. Jullie wilden een andere weg en we maakten het duidelijk,.Daarom zullen we ons niet terugtrekken van onze publieke verplichting aan meer dan een miljoen burgers die op ons stemden en  die ons om iets anders hebben gevraagd. We hebben iets om trots op te zijn.”

UPDATE 10.00

In theorie zou een twee partijen coalitie het mooiste zijn. Likud samen met Blue & White hebben samen 70 Knesset zetels. De kans dat dit gaat gebeuren is echter klein, maar in Israel weet je het nooit.

Als Netanyahu met de kleinere rechtse partijen een coalitie gaat vormen, staan hem de volgende eisen te wachten.

Shas onder leiding van Aryeh Deri ( die wordt verdacht van corruptie) eist opnieuw het ministerie van binnenlandse zaken op

United Torah Judaism onder leiding van onderminister voor gezondheid Litzman wil wich opnieuw opwerpen als verdediger van de Joodse waarden.

UTJ wil dat al het openbaar vervoer op Shabbat wordt gestopt , alle winkels en restaurants op Shabbat zijn gesloten en een “zachtere”wet voor dienstplicht yeshiva studenten.

Union of Right Wing Parties (URWP) blijft volhouden dat de ministeries van onderwijs en justitie aan hen zijn beloofd, Likud ontkent.

Liberman wil hardere aanpak terreur en zegt met meer eisen te komen.

UPDATE 09.35

Benneet gaat er van uit dat de 4.300 stemmen nodig om in de Knesset te komen, zullen komen van de soldaten. De stemmen van de soldaten worden op dit moment geteld.

UPDATE 09.30

Netanyahu won 35 mandaten en heeft nog 26 mandaten nodig om een regering te vormen. Hij zal een coalitie moeten sluiten met: Shas (8), United Torah Judaism (8), United Right (5), Yisrael Beiteinu (5) en Kulanu (4). Deze coalitie zal in totaal 65 Knessetzetels hebben

UPDATE 09.15

Op dit moment worden de stemmen van soldaten en diplomaten geteld. Mogelijkheid bestaat dat Bennett alsnog de kiesdrempel ( 3,25% van de stemmen) haalt en daardoor met 4 zetels in de Knesset komt.

UPDATE 08.00 uur

Dit artikel wordt aangevuld.

Laatste stand 08.00 uur Israel tijd

Likud 35
Blue and White 35
UTJ 8
Shas 8
Labor 6
Hadash-Taal 6
URP 5
Yisrael Beytenu 5
Meretz 4
Kulanu 4
UAL-Balad 4

New Right zit net onder kiesdrempel.

Rechts blok 65
Centrum-Links-Arabische partijen 55

Na het tellen van 97% van de stemmen heeft de Likud onder leiding van Netanyahu 35 zetels behaald en Blue & White van Gantz ook 35 zetels. Het Rechtse blok is de grootste in de Knesset zodat het ernaar uitziet dat Netanyahu opnieuw premier van Israel wordt. Het opkomst percentage 67,8% , in 2015 was dit 71,8%.

De vijf rechtse en ultra orthodoxe partijen wonnen bij elkaar 32 zetels, de linkse partijen samen met de twee Arabische partijen komen op 20 zetels. Het zal dus voor Netanyahu niet moeilijk een zelfde regering te vormen als de huidige samenstelling van de coalitie.

Opvallend is het aantal zetels voor de ultra orthodoxe Shas en United Torah Judaism, beiden 8 zetels.

Ook opvallend is dat de de arbeiderspartij, Labor, met slechts 6 zetels in de Knesset komt. Daarnaast valt op dat New Right van Naftali Bennett en Ayelet Shaked op moment van schrijven 0,11% tekort komt om in de Knesset te komen.

Israel Beytenu van Lieberman en de Union of Right Wing parties komen beiden met 5 zetels in de Knesset.

Meretz (3,64%), Kulanu (3,56%) en de Arabische partij Ra’am-Balad (3,45%) hebben ieder 4 Knesset zetels behaald.

Een andere verrassing was de Zehut van Moshe Feiglin, die de afgelopen weken in de polls was gestegen, tot 6-8 zetels. Uiteindelijk heeft de extreemrechtse pro-marijuana-legaliseringspartij slechts de steun van 2,53% van de kiezers gekregen en komt dus niet in de Knesset.

Advertentie (4)