Verkiezingsdag in Israel, een persoonlijke noot van Joop Soesan

Vandaag is het verkiezingsdag in Israel en zal de Israelische bevolking bepalen wie de komende vier jaar het land gaat leiden. Wordt het premier Netanyahu of premier Gantz?

Verkiezingsdag in Israel is anders dan in Nederland. Het is een vrije dag voor de meeste mensen en het openbaar vervoer is gratis. Alles wordt in werking gesteld om zoveel mogelijk mensen naar de stembureau’s te trekken die vanochtend om 7 uur zijn geopend en 22.00 uur vanavond zullen sluiten.

En wat doen Israëliërs als ze hebben gestemd? Dan gaan ze naar de shoppingmalls die wel open zijn, het strand (26* vandaag), of trekken ze de natuur in. En natuurlijk wordt de barbeque vanmiddag aangestoken en gaan ze met familie en vrienden lekker eten en drinken. Dat wordt gedaan op het strand, in parken in de natuur of gewoon thuis in de tuin of op het balkon.

Bij de stembureau’s is het altijd een drukte van belang, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van activisten van de 39 partijen die vandaag proberen een zetel in de Knesset te halen, het Israelische parlement gezeteld in Jeruzalem. Voor de ingang staan stalletjes met drinken, koekjes en soms kleine gebakjes – de manier van de partijen om kiezers op het laatste moment te bewegen tóch voor hun partij te laten stemmen.

Eenmaal binnen in het stemburo is er de onvermijdelijke rij, maar zodra je aan de beurt bent, je ID kaart of rijbewijs hebt laten zien met daarop je foto en ID nummer kan je het stemhokje ingaan. Daar ligt dan een bak met kaartjes met daarop in Hebreeuwse letters de afkortingen van de diverse partijen . Je neemt één van de kaartjes stop die in een envelope en doet hem in de stembus, in Israel een kartonnen doos.  En dat is het dan, je hebt je stem uitgebracht en kan gaan genieten van je vrije dag.

Vanavond om 22.00 uur zullen de eerste prognoses binnenkoken, waarna in de vroege woensdagochtend bekend zal worden gemaakt welke partij de meeste stemmen heeft behaald. De strijd gaat tussen Likoed van zittend premier Benjamin Netanyahu of Blauw & Wit van voormalig IDF-leider Benny Gantz.

Dat betekend echter niet dat de partij met de meeste stemmen ook de premier gaat leveren. Die beslissing is aan president Rivlin, die na het horen van alle partijleiders bepaald welke partij de beste kans heeft een meerderheidskabinet te vormen, oftwel minimaal 61 van de 120 zetels tellende Knesset zetels.

Volgens de peilingen heeft Netanyahu de beste papieren, maar peilingen zijn slechts een indicatie.

Woensdag in de loop van de dag weten we meer.

Advertentie (4)