Extreme hittegolf verwacht in Israel

Israel bereidt zich voor op een extreme hittegolf die vanaf vandaag over land komt. Temperaturen kunnen vrijdag op een aantal plaatsen 48 graden bereiken, terwijl het dan aan de kust op sommige plaatsen tussen de 40 en 43 graden zal zijn.

Nu is een sharav, of chamsiem zoals het ook wel wordt genoemd, niet ongewoon in Israel. Een hittegolf komt regelmatig voor. Het betekend dat in een paar uur tijd de temperatuur met gemiddeld 10 graden kan stijgen én dat lucht extreem droog is met een vochtigheidsgraad van slechts 15% of lager.

Lees ook: Honderden branden in Israel door extreme hittegolf

Waar het vandaag in de ochtend rond de 28 graden aan de kust is, lopen de temperaturen later vandaag op tot 33 tot 36 graden en blijft het ook in de nacht warm. De temperatuur blijft dan 25 graden of hoger.

Donderdag gaat de temperatuur nog meer omhoog, terwijl vrijdag de piek wordt bereikt. Dan verwacht men dat de temperatuur langs de kust 40 tot 42 graden zal worden en op een aantal plaatsen, zoals de Arava in het zuiden, de Jordaan vallei in het oosten en bij het Meer van Tiberias, zal de temperatuur een hoogtepunt van rond de 48 graden kunnen behalen.

Er wordt dan ook opgeroepen geen fysieke inspanningen te doen. Geen wandelingen maken, véél water te drinken en bij voorkeur overdag binnen te blijven.

Ook de bij Lag b’Omer behorende kampvuren zijn op veel plaatsen verboden en er wordt zelfs opgeroepen helemaal geen kampvuur aan te steken.

Pas aan het eind van vrijdagmiddag komt er een iets koelere en vochtige lucht Israel binnendrijven.