Israelisch bedrijf komt met een bloedtest die kanker in heel vroeg stadium detecteert

Het product van het Israëlische bedrijf  Savicell kijkt niet naar kankercellen, maar naar reacties van het immuunsysteem.

De biotechnologie-industrie heeft de droom van een bloedtest voor de vroege diagnose van kanker nog steeds niet opgegeven, en vermijdt invasieve tests en ongemakken voor de patiënt. Verschillende bedrijven werken momenteel aan de ontwikkeling van een dergelijk product en een van deze is het Israëlische bedrijf Savicell, aldus Globes.

Het product van Savicell is anders omdat het gebaseerd is op een nieuw opwindend onderzoeksgebied: immunometabolisme, veranderingen die cellen ondergaan in het immuunsysteem in hun ontmoeting met bepaalde ziektefactoren. De veranderingen zijn meestal in hoe energie wordt gebruikt in de cel – in hun metabolisme.

De cellen van het immuunsysteem die in dit geval veranderingen ondergaan, zijn geen antilichamen (de cellen die ons onze weerstand tegen virussen geven die we al zijn tegengekomen); ze zijn “algemene killercellen”.  Ze zijn niet aangepast aan een specifieke ziekte, maar ondergaan toch een verandering die is afgeleid van het soort ziekte en die hun vermogen om ermee om te gaan beïnvloedt.

De technologie waarop het product van Savicell is gebaseerd, is ontwikkeld aan de Universiteit van Tel Aviv door Prof. Fernando Patolsky, en de informatie hierover bereikte mede-oprichters en de broers Giora en Eyal Davidovits (COO) nadat ze in 2008 een adviesbureau in Israël hadden opgericht.

Het eerste product dat het bedrijf ontwikkelt, is voor de diagnose van longkanker – een vorm van kanker waarbij vroege diagnose cruciaal is voor de behandeling. Als de kanker wordt gedetecteerd in stadium I, is de overlevingskans 80%, vergeleken met 13-14% als het wordt gedetecteerd in fase III.

Lees hier het hele artikel.