Israels Nationale bibliotheek biedt een glimp van het oude Joodse leven in Europa

De Nationale Bibliotheek van Israël heeft een zeldzame verzameling van grootboeken van lang verloren gegane joodse gemeenschappen in Europa gedigitaliseerd en biedt het publiek de kans om een ​​tijdperk te bestuderen dat gezien wordt als een gouden eeuw van Joods zelfbestuur, aldus Times of Israel.

De documenten, bekend als pinkasim, werden honderden jaren geleden door Europese Joodse gemeenschappen gebruikt om financiële transacties, politieke gebeurtenissen, relaties met niet-joodse overheidsinstanties en zelfs grappige momenten bij te houden.

Tegenwoordig worden de grootboeken die de tand des tijds hebben overleefd, bewaard in verschillende collecties over de hele wereld. In de eerste fase van het project, gefinancierd door de Rothschild Foundation Hanadiv Europe, zijnongeveer 200 documenten uit de jaren 1500 tot 1800 geüpload. De bibliotheek hoopt samen te werken met andere instellingen om meer documenten online beschikbaar te maken.

Voor het grote publiek betekent toegang tot een grootboek online niet noodzakelijkerwijs dat het gemakkelijker is om over de Joodse geschiedenis te lezen. Ze vermengden vaak verschillende talen, waaronder Hebreeuws, Jiddisch, Pools en andere talen, soms in een enkele zin. Op dit moment heeft de bibliotheek geen plannen om ze te vertalen.

Lees hier het hele verhaal.

Advertentie (4)