Nechama Rivlin wordt woensdagavond begraven op Mount Herzl in Jeruzalem

Nechama Rivlin, de vrouw van president Reuven Rivlin, wordt woensdag om 18.00 uur begraven op de nationale begraafplaats Mount Herzl in Jeruzalem. Rivlin stierf dinsdagmorgen op 73-jarige leeftijd, een dag voor haar 74ste verjaardag, zo meldt Times of Israel.

Voorafgaand aan de begrafenis wordt haar kist van 14.00 uur tot 17.00 uur in het Jeruzalem theater geplaatst waar, op verzoek van de familie Rivlin, het publiek haar respect kan tonen en afscheid van haar kan nemen.

Om 18.00 uur zal Nechama Rivlin worden begraven op Mount Herzl in Jeruzalem.

President Rivlin zullen daarna shiva zitten, de traditionele joodse rouw, in de presidentieële residentie in Jeruzalem. Normaal duurt deze shiva periode acht dagen, maar vanwege Shabbat en daaropvolgend Shavuot zullen de president en zijn fanilie slechts twee dagen de shiva aanhouden.

Nechama Rivlin stierf aan de vooravond van haar 74e verjaardag in het Beilinson-ziekenhuis in Petah Tikva, waar ze werd behandeld na relapsing na de longtransplantatie.

“Ik ben blij dat Nechama niet langer lijdt. Ze verdient echt de liefde die ze nu krijgt en de erkenning van haar dienst en werk”, aldus president Rivlin.

De zachtaardige Nechama Rivlin werd geprezen door Israëlische politici uit het hele politieke spectrum. Ook buitenlandse diplomaten die in Israël gestationeerd zijn rouwen om haar dood, evenals de afgezant van de Amerikaanse president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten, Jason Greenblatt.

Trump, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse president Frank Walter Steinmeier belden allemaal naar het kantoor van Rivlin om hun medeleven te betuigen, volgens de Israelische tv-programma Channel 12, die meldde dat de president alleen telefonisch sprak met een paar goede vrienden van hem en zijn overleden echtgenote.

Premier Benjamin Netanyahu betuigde zijn condoleances aan de familie Rivlin: “Samen met alle burgers van Israël, voelen mijn vrouw Sara en ik diepe droefheid over de dood van de vrouw van de president, Nechama Rivlin”, zei Netanyahu in een korte verklaring.

Nechama Rivlin werd in 1945 in Moshav Herut in de regio Sharon geboren. Ze trouwde in 1971 met Reuven Rivlin en werkte vele jaren aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, tot haar pensionering in 2007, op welk moment haar longaandoening werd ontdekt.