REPORT. Iran zou zich op Israël kunnen richten om de spanningen met de USA te laten escaleren

Hezbollah-jagers houden vlaggen vast, terwijl ze aanwezig zijn bij het herdenking van de vermoorde leider Sheik Abbas al-Mousawi, gedood door een Israëlische luchtaanval in 1992, in Tefahta, Zuid-Libanon, 13 februari 2016. (Mohammed Zaatari / AP)

Er is groeiende bezorgdheid onder Israëlische en Westerse inlichtingendiensten dat Iran een provocatie tegen Israël zou kunnen uitlokken om zijn vete met de Verenigde Staten te laten escaleren en zo Washington naar de onderhandelingstafel te dwingen, volgens een rapport van woensdag in de Times of Israel.

Inlichtingenanalyses wijzen erop dat Teheran teleurgesteld is over het feit dat het tot dusverre niet gelukt is om de VS te dwingen om de verlammende sancties, die het vorig jaar tegen Iran had gelegd toen het zich terugtrok uit de nucleaire deal van 2015, opnieuw te overwegen.

Na bedreigingen en stappen die de Islamitische Republiek tot nu toe heeft ondernomen om de spanningen in de regio te laten escaleren, zou het Israël de crisis in kunnen slepen door een van zijn proxy-organisaties in Syrië of Libanon – waaronder de terreurgroep Hezbollah – aldus de functionarissen.

Het rapport wees ook op het feit dat premier Benjamin Netanyahu zijn security kabinet deze week twee keer bijeenriep – een zeldzaamheid zelfs voor normale tijden. Tijdens zijn overgangsregering sinds de verkiezingen in april en de aanloop naar de stemming in september, heeft het  security kabinet nauwelijks discussies gehad.

Lees hier het hele artikel.

Advertentie (4)