Veroordeelde man die in 1990 de Israelische Miriam Sharon vermoorde opeens vrij

De man die in 2017 veroordeeld werd tot een jarenlange celstraf voor de moord op Miriam Sharon in 1990 is op vrije voeten. Dat bevestigt het Gerechtshof aan EenVandaag. Miriams dochter is geschokt. “Er is niet eens een inhoudelijke zitting geweest.”

De 36-jarige Israëlische Miriam Sharon is voor de liefde naar Nederland gekomen. Ze krijgt twee kinderen met haar Nederlandse man: een zoon en een dochter. Als de relatie op de klippen loopt, gaat ze met haar 7-jarige dochtertje aan de Haagse Regentesselaan wonen. Daar wordt ze op 8 oktober 1990 met messteken om het leven gebracht, terwijl haar dochtertje een kamer verderop ligt te slapen.

Een jaar na de moord wordt het onderzoeksteam ontbonden. Tot augustus 2016. De Israëliër Daniël E. wordt tijdens een bezoek in Amsterdam opgepakt na een DNA-match. Niet eerder was er in zo’n oude zaak een verdachte gearresteerd voor moord, het enige dat na al die jaren niet was verjaard. Anderhalf jaar later acht de rechtbank dit bewezen. Er zou sprake zijn geweest van een vooropgezet plan, Sharon was volgens de rechters op ‘professionele wijze’ geëxecuteerd. E. krijgt 14 jaar celstraf.

Het hoger beroep in de zaak liep nog. Begin juni hoorde de dochter van Miriam via haar advocaat dat er plots een zitting aanstaande was. “Het was geen geplande pro-formazitting, ik had geen tijd om te komen”, reageert de vrouw vanuit Israël. Tot dan toe was zij bij vrijwel iedere zitting in het proces aanwezig geweest.

Tijdens de ingelaste zitting, op 12 juni, laat het Hof in Den Haag alle partijen weten dat de hechtenis van Daniël E. wordt opgeheven. “Ik was geschokt. Ik kon het niet geloven. Er was niet eens een inhoudelijke zitting geweest”, vertelt ze.

Lees hier het hele artikel.