Israelische onderzoek wijst uit dat behandeling met darmflora de progressie van ALS kan vertragen

Onderzoekers van het Israëlische Weizmann Institute of Science zeggen een direct verband te hebben gevonden tussen het darmflora systeem van een persoon – het diverse ecosysteem van bacteriën, virussen en schimmels die in elk van ons leven – en de progressie van ziekten waarvan eerder werd gedacht dat ze geen verband hielden met het spijsverteringsstelsel, aldus meldt de Times of Israel.

In een nieuw artikel gepubliceerd in Nature, een team onder leiding Prof. Eran Elinav en Prof. Eran Segal van  het Weizmann Instituut,  zeggen ze bepaalde stammen van darmbacteriën gevonden te hebben die het vermogen kunnen hebben om de progressie van amyotrofische laterale sclerose (ALS) te vertragen, een degeneratieve neurologische aandoening die ook bekend staat als de ziekte van Lou Gehrig.

“Gezien het toenemende bewijs dat microbiome de hersenfunctie en ziekte beïnvloedt, wilden we de potentiële rol ervan in ALS bestuderen”, zei Segal. Tijdens proeven met muizen werden “11 microbiële stammen gevonden die veranderden in ALS-gevoelige muizen naarmate de ziekte vorderde,” eentje was Akkermansia muciniphila “die de ziekteprogressie in de muizen aanzienlijk vertraagde en hun overleving verlengde.”

De wetenschappers isoleerden vervolgens een stof die bekend staat als nicotinamide (NAM) in Akkermansia muciniphila. Nader onderzoek wees uit dat muizen die met NAM werden behandeld “aanzienlijk verbeterden.”

“Deze bevindingen zijn slechts een eerste stap op weg naar een volledig begrip van de potentiële impact van het microbioom op ALS,” zei Elinav, “maar ze suggereren dat in de toekomst verschillende manieren om het microbioom te veranderen kunnen worden benut voor het ontwikkelen van nieuwe therapeutische opties voor ALS. “

De afgelopen jaren is het onderzoek toegenomen om de duizenden soorten te identificeren die in ons lichaam wonen en op manieren die belangrijk zijn voor de gezondheid, zoals een goede spijsvertering, op elkaar inwerken. Microbiomen beginnen zich te vormen bij de geboorte en verschillen, afhankelijk van of baby’s vaginaal of via een keizersnede zijn geboren. En ze veranderen met de leeftijd en verschillende blootstellingen, zoals een antibioticakuur die vriendelijke bacteriën kan wegvagen, samen met infecterende bacteriën.