Israelische startup ontwikkeld bloedtest waardoor stadium 1 longkanker in een paar uur wordt ontdekt

Van alle kankers is longkanker de dodelijkste, vooral omdat het zo moeilijk is om vroeg te diagnosticeren. Met zeer weinig zenuwuiteinden in de longen veroorzaakt dit type kanker geen pijnlijke symptomen totdat een tumor behoorlijk groot is geworden – en tegen die tijd is het vaak te laat, aldus begint een artikel

“Als de kanker wordt gedetecteerd in stadium 1, is het overlevingspercentage 80 procent”, legt Giora Davidovits, CEO van de Israëlische startup Savicell , uit die een nieuwe bloedtest ontwikkelt om longkanker te diagnosticeren.

Davidovits legt uit dat de meeste vroeg gevonden longkanker meestal het resultaat is van een patiënt waarbij röntgenfoto’s worden genomen voor een heel ander probleem.

“Als de kanker niet wordt ontdekt tot stadium 2, daalt het overlevingspercentage tot 13-14%,” voegt hij eraan toe. “In stadium 4 is dit slechts 4 procent.”

Wanneer een arts longkanker vermoedt, wordt een CT-scan uitgevoerd. Als een knobbeltje wordt gevonden, is een biopsie de enige manier om echt te weten wat er aan de hand is. Omdat 95% van de knobbeltjes goedaardig is en omdat de biopsie een risicovolle, zeer invasieve procedure is, wachten artsen liever af of de CT na verloop van tijd verandert. Als dit het geval is – en het is kanker – kan de definitieve diagnose zich in een tragisch laat stadium bevinden.

Het alternatief van Savicell, een eenvoudige bloedtest die longkanker kan detecteren, maakt dit niet alleen makkelijker maar ook is de diagnose sneller gesteld.

Savicell test de metabole toestand van immuuncellen die in het bloed circuleren – dat wil zeggen, hoe energie door de cel wordt gebruikt.

Dit nieuwe veld – bekend als immunometabolisme – heeft onthuld dat immuuncellen specifieke metabole ‘handtekeningen’ aannemen wanneer ze verschillende ziekten tegenkomen.

Savicell heeft een diagnosekit ontwikkeld met 384 ‘putjes’, die elk een van de 16 chemische stimulantia in toenemende concentraties bevatten. Wanneer immuuncellen uit het bloed van een patiënt in contact komen met de stimulerende middelen, gebruiken ze energie op een andere manier (dat wil zeggen hun metabolisme wordt geactiveerd).

Als het patroon overeenkomt, kan Savicell’s Well-Shield-platform longkanker identificeren ‘met 91 procent gevoeligheid’, zegt Davidovits. Ook wordt diagnose in een paar uur gesteld inplaats van dagen of zelfs weken.

De resultaten van het onderzoek van Savicell met 200 patiënten in Israël in het medische tijdschrift Cancer Immunology and Immunotherapy in 2018.

Advertentie (4)